Hrvatski prijedlog mosta za Pelješac prihvatljiv za BiH

SARAJEVO - Hrvatska vlada uputila je vlastima Bosne i Hercegovine prihvatljiv prijedlog za gradnju mosta kopno - Pelješac, no potpisivanje memoranduma kojim bi se to pitanje reguliralo vjerojatno neće uslijediti tako skoro zbog blokade rada Vijeća ministara BiH, izjavio je ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić.



U izjavi koju u četvrtak prenosi "Dnevni avaz", Ljubić je kazao kako je u utorak u Sarajevo s hrvatske strane stigao nacrt memoranduma o mostu za Pelješac. "Koliko sam vidio, prijedlog je na istoj liniji koje je naše ministarstvo još za bivšeg ministra (Branka) Dokića poslalo u Zagreb", izjavio je Ljubić.



Izjavio je kako hrvatska strana navodi da će BiH imati osiguran prilaz otvorenome moru zahvaljujući visini mosta od najmanje 55 metara i širini između stupova mosta od 200 metara. Sam most trebao bi biti dug 2,3 kilometra. Dvije strane suglasne su i da svi kriteriji za zaštitu okoliša koji vrijede u Hrvatskoj budu primijenjeni i na teritoriju BiH. To konkretno znači kako će u teritorijalnim vodama obje države biti postavljeni posebni mjerači zagađenja mora, a provodit će se i druge ekološke mjere.



"Oslobođenje", međutim, upozorava kako u BiH još nije provedena javna rasprava o utjecaju ovog projekta na okoliš što bi moglo dovesti do odgode potpisivanja memoranduma.

Ministar Ljubić nije uvjeren kako je uopće realno očekivati da memorandum bude spreman za potpisivanje tijekom najavljenog posjeta hrvatskog premijera Sanadera Sarajevu krajem mjeseca.



"Ovoga tjedna uputit ćemo materijal Vijeću ministara koje će zauzeti konačno stajalište. To sam prenio i hrvatskom veleposlaniku Josipu Vrbošiću, no vidjet ćemo koliko brzo će se to moći rješiti s obzirom na stanje u Vijeću", kazao je Ljubić. Vijeće ministara BiH u blokadi je već desetak dana nakon što su se bošnjački ministri odbili očitovati o odluci o kvaliteti goriva te o sporazumu sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske.



Predsjedatelj Vijeća ministara Nikola Špirić tada je optužio svoje bošnjačke ministre da opsturiraju rad vlade te da u njoj pokušavaju provesti stranačke ciljeve. (Hina)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13