Hrvatski znanstvenici otkrili vezu gena s gihtom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2008. u 19:07

SPLIT - Hrvatski znanstveni tim predvođen dr. Igorom Rudanom predstavio je danas na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu svoje otkriće uloge gena SLC2 A9 u regulaciji kiseline u krvi i riziku razvoja gihta.

Istraživači se nadaju da će moći razviti i nove načine dijagnoze, kao i liječenja povišenih vrijednosti mokraćne kiseline i gihta.

Na otkriće znanstvenika Hrvatskog centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta u Splitu, Instituta za antropologiju u Zagrebu i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, objavljeno i u stručnom časopisu "Nature Genetics", prijavljen je patent.

Na iznimnom uspjehu čestitao im je ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac i uručio im nagradu od 100.000 kuna.

Taj znanstveni projekt kojega je financiralo Ministarstvo znanosti trajao je sedam godina tijekom kojih su provedena istraživanja na 3000 stanovnika hrvatskih otoka, a na temelju toga je potvrđen utjecaj toga gena na razvoj gihta. Otkriće hrvatskih znanstvenika zatim je potvrđeno na 11.000 ispitanika iz Njemačke i Velike Britanije.Naime na ovom projektu naši su znanstvenici surađivali s kolegama iz Velike Britanije i Njemačke.

Otkriven gen odgovoran za kostobolju

Iako je taj gen od prije poznat kao prijenosnik fruktoze, hrvatska znanstvena ekipa je sad otkrila i njegovu snažnu prijenosnu aktivnost mokraćnom kiselinom. Njihovo istraživanje, rečeno je, jedan je od najboljih do danas opisanih primjera razumijevanja kako geni, putem složenih mehanizama dovode do razvoja ljudskih bolesti.

Voditelj tog znanstvenog projekta Igor Rudan, ujedno i direktor Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta u Splitu, rekao je kako je njihovo otkriće dokaz da se hrvatski znanstvenici mogu ravnopravno nositi s kolegama iz daleko razvijenijih država svijeta.

Dr. Igor Rudan je najavio i nove vrhunske rezultate svoga tima u području razumijevanja genetske kontrole razina masnoća u krvi, mehanizma zgrušavanja krvi, očnih i kardiovaskularnih bolesti, te prve rezultate o utjecaju gena na ljudsko pamćenje, razmišljanje i ponašanje.

Ministar Primorac je najavio daljnju potporu istraživačkim projektima, istaknuvši kako Hrvatska i Split danas slave rezultate koji, kako je kazao, svaka pametna država treba voditi kao intelektualno vlasništvo.

"Ovo otkriće je pravi brand Medicinskoga fakuleta u Splitu i pokazuje kako u razvoju Hrvatske veliku ulogu ima znanje, odnosno hrvatski znanstvenici", kazao je Primorac i poručio da je ulaganje u znanost dugoročno najisplativija i najučinkovitija investicija, posebno u svjetlu priključenja Hrvatske Europskoj uniji. (Hina; njd)

Izdvajamo