HSU od Vlade traži rješenje u roku od 90 dana

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika od Vlade traži da u roku od 90 dana predloži rješenje za problem prvih 300-njak umirovljenika koji su otišli u mirovinu i počeli primati nepovoljnije mirovine iz prvog i drugog stupa iako bi im bilo povoljnije da primaju mirovinu samo iz prvog stupa. HSU od Vlade traži osnivanje radne skupine koja bi riješila to pitanje ili će u saborsku proceduru uputiti svoj zakonski prijedlog.



S početkom mirovinske reforme u 2. stup, dakle obavezne mirovinske fondove, ušlo je oko 900.000 članova, a čak 130.000 ih je imalo između 40 i 50 godina pa je prekratko razdoblje u kojem će uplaćivati u 2. stup.



U HSU-u predlažu da stoga svi umirovljenici koji su 2002. počeli uplaćivati u 2. stup, a bili su stariji od 45 godina dobiju mogućnost da ih se sa svim sredstvima iz 2. stupa prebaci u 1. stup. Traže i da se tim umirovljenicima omogući pravo na dodatak na mirovinu do trenutka ulaska u 2. stup.



- Predlažemo Vladi da pronađe rješenje za te umirovljenike dok ih je 300, a ne 100 tisuća - poručuje predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. U stranci imaju konkretne primjere ljudi koji su počeli odlaziti u mirovinu po nepovoljnijim uvjetima, a jedna je umirovljenica izgubila čak 860 kuna.



U HSU-u se u ovom trenutku protive povećanju izdvajanja za obvezni mirovinski fond za sadašnjih pet posto jer bi to, tvrde, samo povećalo rizik za dio novca umirovljenika.




Gordana Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14