HSU od Vlade traži rješenje u roku od 90 dana

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2009. u 08:01

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika od Vlade traži da u roku od 90 dana predloži rješenje za problem prvih 300-njak umirovljenika koji su otišli u mirovinu i počeli primati nepovoljnije mirovine iz prvog i drugog stupa iako bi im bilo povoljnije da primaju mirovinu samo iz prvog stupa. HSU od Vlade traži osnivanje radne skupine koja bi riješila to pitanje ili će u saborsku proceduru uputiti svoj zakonski prijedlog.

S početkom mirovinske reforme u 2. stup, dakle obavezne mirovinske fondove, ušlo je oko 900.000 članova, a čak 130.000 ih je imalo između 40 i 50 godina pa je prekratko razdoblje u kojem će uplaćivati u 2. stup.

U HSU-u predlažu da stoga svi umirovljenici koji su 2002. počeli uplaćivati u 2. stup, a bili su stariji od 45 godina dobiju mogućnost da ih se sa svim sredstvima iz 2. stupa prebaci u 1. stup. Traže i da se tim umirovljenicima omogući pravo na dodatak na mirovinu do trenutka ulaska u 2. stup.

- Predlažemo Vladi da pronađe rješenje za te umirovljenike dok ih je 300, a ne 100 tisuća - poručuje predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. U stranci imaju konkretne primjere ljudi koji su počeli odlaziti u mirovinu po nepovoljnijim uvjetima, a jedna je umirovljenica izgubila čak 860 kuna.

U HSU-u se u ovom trenutku protive povećanju izdvajanja za obvezni mirovinski fond za sadašnjih pet posto jer bi to, tvrde, samo povećalo rizik za dio novca umirovljenika.


Gordana Galović

Izdvajamo