HTV objavio tonske snimke transkripta brijunskog sastanka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2007. u 22:19

ZAGREB - Tonski zapis Brijunskih transkripata, odnosno ključne dijelove snimki razgovora vođenih na sastanku hrvatskog vojnog i političkog vrha 31. srpnja 1995. na Brijunima, danas je ekskluzivno objavio HTV-ov Dnevnik.

Snimke Brijunskog sastanka Haaško tužiteljstvo drži jednim od ključnih dokaza na kojima temelji optužnice protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, te posebno tezu o zločinačkom pothvatu i etničkom čišćenju srpskog stanovništva.

SPORNA AUTENTIČNOST SNIMKE

MIROSLAV TUĐMAN: TRANSKRIPTI NISU SMJELI ZAVRŠITI U HAAGU

Na snimkama koje je pribavio HTV-ov novinar Josip Šarić, a HTV emitirao u središnjem Dnevniku kao prvu vijest, čuje se glas prvog predsjednika RH Franje Tuđmana kako izgovara rečenice, više puta objavljivane u hrvatskim tiskanim medijima, o tome da Srbi trebaju nestati. Uz to, Tuđman govori da civilima treba ostaviti izlaz da krenu jer će to psihološki djelovati i na vojsku da se povuče, te da srpskim civilima treba "tobože jamčiti građanska prava".

Na snimci se čuje glas prvog predsjednika RH Franje Tuđmana kako izgovara rečenicu o tome da Srbi trebaju nestati. Uz to, Tuđman govori da civilima treba ostaviti izlaz da krenu jer će to psihološki djelovati i na vojsku da se povuče, te da srpskim civilima treba 'tobože jamčiti građanska prava'
- Riješiti, na koji način. To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana - izgovara Tuđman rečenicu koje u haaškom tužiteljstvu drže dokazom da se na Brijunima planiralo etničko ćišćenje. Tuđman nekoliko trenutaka kasnije izgovara i rečenice u kojima pojašanjava da se radi o srpskim vojnim snagama.

- Prema tome, nije nam glavna zadaća Bihać nego nanošenje na nekoliko pravaca takvih udara da se srpske snage više ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati - pojašnjava Tuđman.

Iako su cjelokupni Brijunski transkripti već objavljivani u hrvatskim novinama, večeras prvi put puštena tonska snimka puno je upečatljivija jer se, primjerice, na njoj čuje i Tuđmanov smijeh u trenutku kada, u dijelu dok se dogovara medijska strategija, izgovara rečenicu o "tobožnjem jamčenju građanskih prava Srbima".

- Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava - čuje se na snimkama Tuđmanov glas i smijeh pri izgovaranju posljednjih rečenica. Slijedi konverzacija u kojoj Miroslav Tuđman preporučuje da se propaganda vrši preko televizije i radija koji "oni više slušaju", na što ministar obrane Gojko Šušak dodaje kako ipak treba bacati i letke.

- Ići s letkom, ali ga baciti među njih. Sam njegov osjećaj da si ti uspio biti nad njime, baciti mu ga, to je nešto izazvalo - objašnjava Šušak.

HTV je objavio i dio razgovora između Franje Tuđmana i generala Ante Gotovine koje u haaškom tužiteljstvu koriste kao dokaz o planiranom prekomjernom razaranju Knina. U tom dijelu Tuđman naglašava kako treba predvidjeti snage koje će izravno djelovati prema Kninu i podsjeća na razaranje brojnih hrvatskih mjesta i gradova.

  
 
 

- U Kninu još nije danas tako... - čuje se Tuđmanov glas, na što general Gotovina odgovara: "Gospodine Predsjedniče, u ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontroliramo Knin. Nije uopće to, ako je zapovjed za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno".

Puštanje tonskog zapisa Brijunskog sastanka ponovno je otvorilo priču o autentičnosti Brijunskih transkripata. Iako je u travnju 2005. godine Županijski sud u Zagrebu, na zahtjev Državnog odvjetništva RH, potvrdio autentičnost Brijunskih transkripata i premda se još od te godine zna da postoji tonski zapis sa sastanka i da ga posjeduje Haaško tužiteljstvo, neki sudionici toga sastanka, poput Davora Domazeta Loše i Miroslava Tuđmana, ali i odvjetnički timovi hrvatskih generala i dalje spore autentičnost tog dokaznog materijala.

Odvjetnički timovi hrvatskih generala također već dulje vrijeme raspolažu tim snimkama pa su upućeni krugovi danas posumnjali kako se radi o nastavku sukoba među odvjetnicima hrvatskih generala. Odvjetnici generala Gotovine, Luka Mišetić, i generala Markača, Goran Mikuličić, večeras su nam potvrdili kako na HTV-u nisu čuli ništa novo.

- Mi smo te snimke, uz ostali materijal, već dobili u postupku i one su možda javnosti nove, ali nama nisu. A pitanje njihove autentičnosti i izvlačenja izjava iz konteksta je stvar dokaznog postupka koji će se voditi na sudu - istaknuo je večeras ponovno Markačev odvjetnik Goran Mikuličić, uz napomenu kako objavljivanje snimaka na HTV-u niti šteti niti koristi obrani generala.

Drugi Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović kaže da je ključno pitanje tumačenja sadržaja sastanka i pritom naglašava kako je to bio sastanak vojnog vrha na kojem se donosio vojni plan, a ne ništa što bi ukazivalo na bilo kakav dogovor o etničkom čišćenju. Šeparović kaže kako sadržaj sastanka treba promatrati u cjelini, a ne izvlačeći pojedine segmente i izvoditi zaključke iz njih.

 
 

O autentičnosti je rekao kako su neki sudionici sastanka primijetili pogreške u prijepisu, odnosno da su njihove riječi stavljene u usta nekim drugim sudionicima. Na pitanje hoće li tražiti provjeru autentičnosti i vještačenje snimke, Šeparović je kazao kako to ne može isključiti, ali da još uvijek i sami provjeravaju.

Odvjetnici generala Gotovine također poručuju kako će na sudu u Haagu dokazati da Brijunski transkript nije autentičan. - Nije točno da je sada, kada je HTV to objavio, očito da je transkript autentičan. Stojim pri tvrdnji da nije autentičan, a na sudu ćemo to i dokazati. Više o tome ne želim govoriti jer ćemo našu obranu iznijeti pred sudom, a ne u medijima - rekao je večeras Mišetić.

Gotovinina obrana tvrdi i to da Brijunski sastanak, 31. srpnja 1995., nije bio posljednji uoči Oluje nego da je tri dana poslije održan posljednji sastanak u MORH-u. Na tom sastanku, na kojemu su bili ministar Šušak i ratni zapovjednici, rečeno je, tvrde, da je Hrvatska dobila blagoslov od Zapada za akciju, ali pod uvjetom da se civilima ništa ne dogodi, te da vojna policija mora spriječiti bilo kakve ekscese i da operacija mora biti čisto provedena.

- Zašto je HTV sada objavio audiozapis? Očito je nekome stalo da stvara cirkus, ali Gotovinina obrana ne bavi se cirkusom - naglasio je Mišetić.

Admiral Davor Domazet Lošo, koji osporava autentičnost Brijunskih transkripata otkako su objavljeni, večeras je ponovio kako i dalje smatra da je to krivotvorina. - Izjave su izvučene iz konteksta. Znam sigurno da nedostaje 18 minuta sastanka na transkriptu - rekao je Domazet i dodao kako se radilo o normalnom vojnom sastanku na najvišoj razini. - Čudi me da je HTV to sada objavio. Spašavaju li Carlu Del Ponte, ili je u to u korist unutarnjih političkih obračuna? - pitao se večeras admiral Domazet.


Autoritet Predsjednika jasno se isticao, njega nisu prekidali u izlaganju. Mnogi koje se u transkriptu navodi kao da ga prekidaju zapravo ga niti jednom nisu pokušali prekinuti u izlaganju - rekao nam je Rajčić. Osporio je i navode o višestrukom javljanju pojedinih sudionika sastanka.

- Sto posto tvrdim da Predsjednik toga dana nije devedeset puta uzimao riječ. Gotovina nije 42 puta diskutirao i javljao se, kao što proizlazi iz transkripta, nego je govorio najviše triput. Norac je samo jednom govorio. Domazat nije 25 ili 30 puta sudjelovao u diskusiji.

U transkriptu nema ni izjava generala Červenka koji je rekao kako Gotovina nema snaga i da ne može osloboditi Knin. Kada čitate transkript to izgleda kao sastanak vatrogasnog društva u kojem svi prekidaju Predsjednika - rekao je Rajčić i dodao: - Osim toga, Predsjednik sigurno nije govorio može li kamion ili tenk proći nekim putem jer o tome se razgovara na razini satnije.

Brigadir Rajčić: Sastanak je bio drugačiji i po formi i po sadržaju

Stožerni brigadir Marko Rajčić, sudionik razgovora na Brijunima, ima sačuvane bilješke s Brijunskog sastanka. - Veliki je nesklad između onoga što sam toga dana slušao i zapisao i onoga što se nalazi u transkriptima. Sastanak je bio drugačiji i po formi i po sadržaju.


Nataša Božić, Ana Plišić i Ivanka Toma

Izdvajamo