IGH zauzima pozicije u BiH

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.05.2007. u 18:13

ZAGREB - Institut građevinarstva Hrvatske sljedeći tjedan potpisuje ugovor o strateškom partnerstvu s IPSA Institutom iz Sarajeva.

- To je velik korak u strateškom širenju IGH u Bosni i Hercegovini. Osnivamo institut u Sarajevu jer je BiH pred početkom realizacije velikih infrastrukturalnih projekata i potpuno je logično da naša tvrtka bude dio toga - rekao je direktor IGH Jure Radić. Zajednička kompanija dobit će naziv IGH Sarajevo, zaposlit će 200-tinjak novih ljudi te sagraditi novu zgradu kompanije.

U planu je i jače aktiviranje tvrtke u Mostaru te širenje na Republiku Srpsku
Radić smatra kako će IGH Sarajevo profunkcionirati za otpriliku godinu dana, a za to vrijeme će se novi djelatnici školovati u Zagrebu. IPSA Institut Sarajevo je tvrtka osnovana prije 49 godina i bavi se konzaltingom, inženjeringom, izradom prometnih studija itd. Trenutno zapošljava 62 ljudi. Među zaposlenima u Institutu bile su kasnije ugledne osobe iz političkog života BiH. Prije nego što je postao predsjednik Predsjedništva BiH, u Institutu je radio Alija Izetbegović, a pet godina u tvrtki je bio i sadašnji premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

Osim u Sarajevu, IGH će pojačati i svoje djelovanje u Mostaru gdje je prije nekoliko godina registriran IGH Mostar. Planira se širenje i na Republiku Srpsku. Vode se pregovori s nekoliko projektantskih tvrtki i uskoro bi se trebao osnovati i IGH Banja Luka.

Radić naglašava kako je IGH trenutno najveći takav institut u srednjoj i jugoistočnoj Europi. - Zapošljavamo više od tisuću ljudi, imamo 20 akreditiranih laboratorija i logično je da se okrećemo širenju u regiji.

Prvi čovjek IGH smatra da će nova tvrtka u Sarajevu imati pune ruke posla. Prije svega, na gradnji autocete koridor Vc, za koji je idejni projekt napravio upravo IGH.   
K. Žabec

Izdvajamo