Ilegalni priključak za 16.000 kuna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2008. u 08:00

ZAGREB - Dok građani očekuju više račune za struju, u Elektri mjesecima u tajnosti traje istraga o ilegalnom priključivanju potrošača. Plaćalo se u kešu od 8 do više od 20 tisuća kuna, a procjena je da je u Zagrebu nekoliko stotina, čak možda i tisuću, ilegalno priključenih u elektroenergetski sustav

Monterima manji dio plijena

Istraga još nije otkrila koliko je točno potrošača ilegalno priključila skupina montera te tko je sve sudjelovao u kriminalu. Neki su, navodno, priznali da su obavljali ilegalne priključke, ali da su to radili u dogovoru s jednim od energetičara, kojemu su predavali novac što su u kešu primali na terenu. Potrošači su monterima plaćali 12 ili 16 tisuća kuna, ali je njima ostajao tek manji dio.

Sve je puklo kad je prije nekoliko mjeseci uveden novi aplikacijski sustav u Elekri koji je zamijenio prijašnji Dabar.

Novi sustav otkrio prijevaru

Novi sustav nije prihvaćao potrošače koji su doduše imali šifru, ali je u kompjutoru bilo vidljivo da im je ona bila dodijeljena bez ugovora i energetske suglasnosti Elektre. Ilegalni potrošači mogli su ili platiti za legalni priljučak punu cijenu ili biti iskopčani. Suočeni s tim problemom, neki su odlučili priznati da su priključak platili upravo Elektrinim monterima koji su im govorili da je sve legalno. Naravno, nije bilo.

Krenula je istraga koja još nije dovršena, a procjena broja na crno priključenih potrošača nije konačna. Šteta bi mogla biti i više desetaka milijuna kuna.


Šiljo: Ja brojila nisam mogao davati jer nisam bio na skladištu. Cijela ova priča, što su dečki rekli, stoji, međutim ja bih se tu kratko izjasnio. Meni je zadnjih godinu dana dva puta razbijen auto pred vlastitom kućom. Zaliven je jedanput temeljnom bojom. Tri anonimne prijetnje u pisanoj formi meni, ženi i djeci ako bilo što velim, da ću imati problema. Ovo što sad govorim imam sve dokumentirano kod policije u Sesvetama, kod kaska koji mi je naplatio štetu do forme prijetećeg pisma.

Tako da što se tiče mojeg daljnjeg iskazivanja ne želim ništa davati, čisto iz straha za sebe i obitelj.

Nikada u zadnjih 10 godina nisam bio u mogućnosti dignuti brojilo niti ući u skladište. Još manje sam mogao provesti u programu Dabar. To su odrađivali drugi ljudi. Koji? Ovdje pod punom odgovornošću izjavljujem, ne želim nikoga imenovati, ako treba sam ću snositi posljedice, imam ženu i dvoje djece. U ovome svemu je negdje oko 60 ljudi upleteno. Svima njima se tresu gaće. Iznosi koje su primali od stranaka nisu mali. Svi oni osobno su u grču, otkuda će to vratiti. Sve i jedan iznos koji je primljen je iznos koji su oni primali na terenu, ne ja. Nakon što su mene kontaktirali, raspitivao sam se u lancu iza mene može li se to napraviti ili ne može. Ja sam prije godinu i pol rekao da ne želim to, imenovati nikoga od njih. Cijela priča je krenula, sve je na mene palo. Nije problem, stavite na mene. Ja znam da nikada ni jedno brojilo nisam potpisao, niti u baždarnici niti u skladištu.Ni jedno brojilo nisam proveo u programu Dabar, jer ga nisam mogao provesti. Samo ću vam reći da iza mene još neka lanac krene. Ja ne želim govoriti, ali nije mali broj ljudi.

Jure Jozić: Netko vam je donio brojilo?

Šiljo: Donio da, ali ne želim reći tko. Krenulo je s Retkovcem, mene nigdje nema, iako je bilo rečeno da sam ja to vodio. Nakon Retkovca je došao, koja je to bila ulica? Kačićeva? Sve sam dobio u najlon vrećici.

U cijeloj priči, ja već nekih sedam, osam mjeseci nisam pošteno spavao. Primio sam tri, da budem grub, ispričavam se gospođi je... upozorenja. Kada vam netko dođe u dvorište, otvori garažu i zalije auto s dvije litre temeljne boje. A znate kada? Tri dana nakon što je izbila prva afera? ... Da budemo pošteni, nitko tu nije bio časna sestra, nitko nije radio za badava.

D. Priselac: Oni kažu da su na terenu od stranke dobili novce, od kojih je jedan dio ostajao njima, a ostalo su proslijedili vama?

Šiljo: Da, ali mene sada interesiraju cifre. Ajmo reći, ako je uzeto 24.000 kuna na terenu, meni je dato tri, četiri, pet.

D. Priselac: Oni govore da je to bilo 12.000, 13.000. Ako je bio jednofazni priključak, to je bilo sedam, osam tisuća kuna, a ako je bio trofazni, 12.000 ili 13.000 kuna.

Šiljo: Lažu. I to bih htio da mi svaki od njih u oči pogleda, neka mi vele koliko su novaca dali za to. Ja stojim tu, zovite ih sve nazad i neka vele cifre.  ( D. Miljuš)

‘Nisam jedini, nitko nije bio časna sestra’Davor Posavčić, šef pravne službe Elektre, pozvanom monteru: Imamo neka saznanja da ste u takvim radnjama sudjelovali i pozvali smo vas da nam kažete što znate o tome.

Ž. V.: Znam o tome, stranke su me zvale. Išao sam na teren vidjeti što stranka hoće. Pitao sam čovjeka koji se zove Šiljo, nemam kaj tu puno reći. Dao sam mu podatke, adresu, i on mi je rekao ja ću to pogledati kroz dva, tri, četiri ili pet dana. I tako sam radio. On mi je rekao: Kume, s obzirom na to da smo kumovi, ja ću ti riješiti papire. Stranke su uredno dobivale račune. Brojila mi je sva dao Šiljo, i brojila i plombe.

Jure Jozić(član povjerenstva): Kako je moguće da ste mislili da je sve ispravno kada se priključenje odvijalo preko Službe za izgradnju, a ne preko Odjela za mjerne uređaje?

Ž. V.: Bilo je povrata brojila, bilo je ovoga i onoga, nekad je bio crveni nalog, nekad je bio na aplikaciji, a nekad nije bilo ništa.

Marko Priselac(član povjerenstva): Kada ste krenuli na to (prikapčati brojilo), vi ste znali da ćete dobiti novac?

Ž. V.: Da.

Željko Lucić(član povjerenstva): Kolika je bila svota?

Ž. V.: Ovisi što se radilo. Bilo je, ne znam, 12.000, 13.000. To sam dalje proslijedio Šilji, ono što je on tražio... Da se meni nešto činilo čudno, ja se time ne bih bavio. Nikad u životu nisam bio na ovakvom skupu. Sada se osjećam kao kriminalac.

Željko Lucić: Kad ste prvi put to radili?

Ž. V.: Godinu, godinu i pol. Šiljo je tražio svoj dio, a onda ovisi koliko je nas bilo u akciji. Obično smo radili D. i ja. Ovaj drugi dio na pola. Ili ako nas je preporučio netko treći koji ti je našao posao. Jedno 70 posto je bilo Šiljino.

Marko Priselac: Znači, praktički vaš dio posla je bio onaj monterski i da napravite transfer novca?

Ž. V.: Tak je. Da.

Jure Jozić: Budući da je ovdje priličan broj takvih kupaca, jel vi znate u koliko ste takvih slučajeva sudjelovali.

Ž. V.: Po papiru bih se mogao sjetiti koji su to ljudi.

Marko Škrobo(direktor Elektre): Rekli ste da ste davali novac onima koji su vam našli posao?

Ž. V.: To ako mi je prijatelj, pa bi dali za pivu meni.

Zatim je ispitivan monter D. I., sa 21 godinom staža u Elektri, koji je potvrdio i navode Ž. V., koji je također priključivao potrošače na crno, a Elektrina brojila predavao mu je kolega Šiljo. Na crno plaćeni priključak, rekao je, bio je 50 posto jeftiniji od legalnog. Dodao je da je upravo zbog činjenice da je ugrađivao Elektrina brojila mislio da je sve po pravilima iako je izravno preuzimao novac i radio posao bez ikakva naloga. Radio je tako godinu i pol sve do rujna 2007. godine.

Šef pravne službe Davor Posavčić monteru S. Č. predočio je navode iz dopisa jedne stranke koja je na crno priključena u Čulinečkoj, ali joj je rečeno da je legalno priključena.

Nakon više od godinu dana stranka je dobila dopis da je nelegalno priključena, napisala je dopis i bila na razgovoru u Elektri. No monter S. Č. joj je i dalje tvrdio da je legalno priključena. O tome kako je stranku V. Lj. priključio, S. Č. je, među ostalim, rekao:

- Čovjek je dao papire i ja sam Šilji dao kompletne papire. Prošlo je par dana, Šiljo je meni donio brojila i plombu, dao mi ih je i ja sam stavio brojilo i plombu, i to je cijela igra. Nisam znao da to ne valja dok on (V. Lj., op. a.) nije zvao da to ne valja. Onda sam zvao Šilju, što je s tim. Šiljo kaže, bit će sve u redu. Oklen ja znam, nisam to provodio, ja sam samo svoj dio posla odradio.

Davor Posavčić(član povjerenstva): Koji je bio vaš dio posla?

S. Č.: Ormar sam metnio na fasadu i pripremio za brojilo.

Posavčić: Je li bilo još takvih slučajeva?

S. Č.: Ima jedan na Vukomercu, ne znam ime, i na Remizi.

Željko Šimek(glanogovornik Elektre): Tko vam je dao materijal za izvođenje priključka?

S. Č.: Kupio sam u Mirmaru.

Posavčić: Kad ste prvi put radili? Prije koliko godina?

S. Č.: Ne znam. Prije dosta.

Nakon toga na ispitivanje je sa slobodnog dana pozvan i Z. Š. zvani Šiljo. Priznao je ilegalna priključivanja brojila, no on tvrdi da je bio samo jedna od 60 karika u lancu ilegalnog priključivanja potrošača. Zbog straha nije želio otkriti do koje je razine i tko je sve u tome sudjelovao. Šiljo je snosio samo sankcije premještaja s mjesta energetičara u kabelski odjel.   ( D. Miljuš)

Novac bi dobili na ruke i onda ga proslijedili Šilji

Ispitivani su neki monteri te energetičar kojeg su u Elektri označili kao osobu kojoj su monteri predavali novac. Na višesatnom sastanku osmočlanog povjerenstva bili su i Marko Škrobo i Željko Šimek, direktor i glasnogovornik zagrebačke Elektre, a iz zapisnika koji ima 28 stranica donosimo najzanimljivije dijelove. Identitet osoba koje je ispitivalo povjerenstvo poznat je redakciji, zasad objavljujemo samo njihove inicijale.

Dušan Miljuš

Izdvajamo