Inspektori razgovarali s cimerima u Lepoglavi i odnijeli Zečevićeve stvari

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.12.2007. u 21:10

ZAGREB - Ubojica Davora Zečevića Zeca (40) pucao je najvjerojatnije iz šumarka s udaljenosti od oko 70 metara, a smrtonosni projektil pogodio ga je u čelo, doznali smo od izvora bliskih istrazi. Na čelu je hitac napravio manju rupu, dok je izlazna rana na stražnjoj strani glave puno veća.

Policija ima dijelove zrna koje je usmrtilo Zečevića, a podatak o tome je li nađena čahura ne želi iznijeti. Policija je u Centar za vještačenje odnijela čak i komad drveta za koji se pretpostavlja da bi na njemu moglo biti materijalnih i bioloških tragova egzekutora. Policija je još u nedjelju iz kaznionice u Lepoglavi uzela Zečevićeve osobne stvari i obavila razgovore s njegovim "cimerima" u ćeliji.

Kako smo doznali, među njima nije nitko iz tzv. zločinačke organizacije tko je na izdržavanju kazne. Jer, policija ima saznanja da je i iza rešetaka zatvora "vodio biznis s drogom". No, to su tek spekulacije koje treba provjeriti.

Ono što je porazno po hrvatsku policiju i pravosuđe je da od 2. veljače 1993., kada su počele mafijaške likvidacije ili ubojstva povezana s kriminalnim poslovima i sukobima kojih je u hrvatskoj metropoli bilo tridesetak, do ubojstva Davora Zečevića 1. prosinca 2007. nema pravomoćne presude osim za likvidaciju Omera Zahirovića i Zlatka Bagarića.

Policija danas nije iznosila puno novih pojedinosti o likvidaciji nedaleko od Krematorija na Mirogoju. Nakon hica Zečević je pao na leđa i ostao nepomično ležati, a vjerojatno je preminuo prije nego što se srušio. Prema tim novim saznanjima proizlazi da je Zečević bio okrenut prema svom ubojici koji je bio dobro skiven u mraku iza šume i grmlja, dok je Zečević došao do osvijetljenog dijela parkirališta.

Za sada je pretpostavka da se egzekutor nalazio pokraj jednog panja u šumici. Istražitelji su pronašli zrno koje je ubilo Zečevića, ali kalibar skrivaju od javnosti u cilju istrage. Egzekutor je vjerojatno koristio snajper s obzirom na to da je jedan precizan hitac bio dovoljan za "posao".

Danas su još bili vidljivi tragovi krvi na cesti u Remetskom kamenjaku, gdje je član tzv. zločinačke organizacije likvidiran u subotu navečer nešto poslije 21 sat. Zečević nije bio naoružan niti je nosio "pancirku". Navodno je sa svojom djevojkom Ivanom Šikić, novinarkom i urednicom na HTV-u, kretao u grad na večeru.

Na izlasku iz zgrade susreli su Boška Balabana, a Zečević je krenuo isparkirati Range Rover. U tom ga je trenutku pogodio precizni hitac, srušio se, a pritrčali su Balaban i Šikić. Dinamov nogometaš potom se vratio u zgradu i pozvao policiju.  Aleksandra Ljuba danas je demantirala da je policija mjesec dana prije imala informacije da se sprema likvidacija.

- Ni na jednoj razini unutar našeg policijskog sustava takva informacija nije postojala - odlučno je danas rekla Ljuba, no nije govorila o drugim detaljima oko najnovijeg ubojstva.  No, ravnatelj policije Marijan Benko ipak je najavio da će u PU zagrebačku poslati unutarnju kontrolu kako bi utvrdili eventualne propuste. Danas je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena obdukcija u prisutnosti policije.    (Ž. P., M. Pe., D. Mi., T. K)- Pojasnili su da je u pitanju muškarac koji pod lažnim imenima unajmljuje stanove - rekla je jedna stanarka te dodala kako im je rečeno da je jedno od lažnih imena tražitelja stana Ferina. U susjedstvu stanuje i bratić ubijenog Ivana Šokote, za što je bio optužen Zečević, no on je rekao kako ga nije strah jer on radi pošten posao u Konzumu i nema veze s time. Susjedi se pitaju zašto ih je policija, ako nije ništa znala, telefonom svaki dan nazivala i ispitivala.         (D. Mi.)

Policija se raspitivala o lažnom podstanaru prije ubojstva

Marijan Tomurad, načelnik PU zagrebačke, nije potvrdio, ali ni demantirao da se policija prije mjesec dana raspitivala kod stanara u Remetskom Kamenjaku je li netko iznajmljivao stan. - Opsežna kriminalistička obrada je u tijeku i to je sve što vam mogu reći - rekao je Tomurad. Kako su za portal javno.com rekli susjedi koji su željeli ostati anonimni, policajci su se raspitivali je li se tko interesirao za najam stana.

1.  16. listopada 1991. - Niko Mioč ubijen je iz revolvera u noći kad je otkriven spomenik banu Jelačiću. Ovo ubojstvo mnogi smatraju početkom mafijaških likvidacija u Zagrebu.

2. 2. veljače 1993. - Damir Kovačić Šerif, redar u diskoklubu Sokol, ubijen u Ratarskoj. Pred Sokolom se sukobio s Vjekom Sliškom.

3. 2. rujna 1995. Mladen Šiškić, tadašnja desna ruka Vjeke Sliška, ubijen je hicem iz snajpera u Dubravi. 

4. 9/13. lipnja 1996. U stanu na Novoj cesti 86 ubijene Ana Muhvić (42) i Tanja Zvjerev-Deveničar (35), ubojica je navodno bio Shpejtim Taqi. 

5. 4. veljače 1997. Ivan Mirko Krpelnik ubijen je u Garešničkoj ulici u Dubravi. 

6. 11. veljače 1997. Vinko Mendeš (39), bogati trgovac, likvidiran je hicima iz pištolja u bračnom krevetu.

7. 28. lipnja 1997. Ivan Šakota (24) likvidiran je hicem iz snajpera na terasi kafića Kvak u Martićevoj ulici. S njim je u društvu bio Shpejtim Taqi.

8. 4. srpnja 1997. Shpejtim Taqi (27) izrešetan je hicima iz strojnice na križanju Selske i Zagorske ulice. Rajko Momčilović nepravomoćno je oslobođen optužbe.

9. 5. srpnja 1997. Nebojša Ćuk ubijen je dan nakon ubojstva Shpejtima Taqija.

10. 22. kolovoza 1997. Mijat Vrdoljak (35) iz Sesveta ubijen je na ulici u Kozari boku.

11. 20. studenoga 1997. Omer Zahirović ubijen je u krevetu u svojoj kući u 1. osječkom zavoju 24 u Dubravi. 

12. 27. ožujka 1998. Albert Burić (34), vlasnik Versusa, dignut je u zrak u automobilu u Španskom. Navodno je spremao likvidaciju Bagarića.

13. 9. svibnja 1998. Bernard Hutinski ubijen je u klubu Monte Carlo u Čakovcu. Policija imala saznanja da iza ubojstva stoji Bagarićev klan

14. 3. srpnja 1999. Ibrahim Dedić (52), vlasnik Promdei banke, ubijen je u haustoru  u Ivekovićevoj ulici.

15. 28/29. travnja 1999. Miroslav Živoder (42), soboslikar, likvidiran je  u Ulici Mate Lovraka35.

13. 15. srpnja 1998. Zlatko Bagarić ubijen je ispred restorana NK Dubrava.Ubio ga je Lazar Rodić, za što je osuđen na tri godine.

14. 11. ožujka 1999. Željko Šobot ubijen je na križanju Selske ceste i Tratinske ulice. Davor Zečević je i drugi put nepravomoćno oslobođen.

15. 16. studenoga 1999. Damir Džeba (30) ubijen je rafalom na parkingu ispred Male kavane na Prisavlju.

16. 15. ožujka 2000. Mladen Muzler (41) ubijen je u svom stanu u Ulici sv. Josipa Radnika na Volovčici.

17. 17/18. ožujak 2001. Nikola Remenarić (33) ubijen je hicem na livadi u Palinovečkoj 45 na Jarunu.

18. 22. ožujka 2001. Vjeko Sliško ubijen je na Cvjetnom trgu hicem u glavu. Ubio ga je James Capau, kojeg je odmah zatim hicima iz Glocka u glavu ubio Sliškov tjelohranitelj.

19. 26. studenog 2001. Xemail Bahluli (35) likvidiran je hicima u glavu.Povod je navodno narkoobračun albanskih klanova.

20 21./22. veljače 2002. Dubravka Biškupa (20) na Jarunu, izboli nožem. Navodni povod je narkoobračun.

21. 31. svibnja 2002. Ubijen Veselin Marinov, hrvatski državljanin bugarskog podrijetla, u kafiću NBA u Chromosovu tornju u Vukovarskoj aveniji u Zagrebu. Nakon kraće svađe Vinko Žuljević Klica u samoobrani je izvadio svoj legalni Magnum 357 i ispalio više hitaca u Marinova. Klicu se povezivalo s klanom Vjeke Sliška. Sud ga je oslobodio krivnje za smrt Marinova.

22.  23. siječnja 2003. Marko Sliško (53), brat pokojnog Vjeke, ubijen je hicima iz pištolja na ulici ispred svog hotela u Bunićevoj 7. 

23. 11. studenoga 2003. Željko Bilen, popularni Štef iz serije "Smogovci", ubijen iz pištolja na Aveniji Dubrava. Kao motiv ubojstva spominjan je narkoobračun.

24. 22. prosinca 2003. Zlatko Prša Žoher (33) likvidiran je hicima u potiljak ispred zagrebačkog hotela I..

25. 7. veljače 2004. Toni Kasalo teško je ranjen u konobi Gajeta. Umro je u bolnici. Optuženi Zoran Grbavac umro je u zatvoru.

26. 29. siječnja 2005. Ivan Budimir (37), vlasnik mjenjačnice i autopraonice u Rudešu, ubijen je ispred stana u Banjolučkoj ulici. 

27. 11. lipnja 2005. Dino Pokrovac, kontroverzni nogometni menadžer, likvidiran je rafalom iz Škorpiona u gornji dio tijela i glavu na stubištu zgrade u kojoj je živio.

28. 30. siječnja 2006. Nikola Lisičar (60), predsjednik Nadzornog odbora Montmontaže, smrtno je ranjen hicem u trbuh. Sumnjivac pušten zbog nedostatka dokaza.

29. 23. ožujka 2006. Lulzim Krasniqi, navodni albanski boss, ubijen je s najmanje šest hitaca na ulazu u zgradu u Ulici Božidara Magovca u novozagrebačkom naselju Travno. 

30. 1. prosinca 2007. Ubijen Davor Zečević (40), jedan od optuženika iz tzv. zločinačke organizacije.

31 ubojstvo bez presude


Izdvajamo