Interaktivni šank ili stol za interijere

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.05.2009. u 11:02

Napredna tehnologija sve se češće koristi u uređenju interijera. Najbolji primjer za to su takozvane inetraktivne površine koje se koriste u uređenju barova i klubova. Za to je izvrstan primjer klub/bar u Londonu pod imenom 24 koji je prvi interaktivni bar na svijetu.

U tom klubu projekcije na zidovima neprestano mijenjaju atmosferu prostora. No one su i interaktivne pa se i pri dodiru mijenjaju. Također, i bar je napravljen od interaktivne površine pa reagira kada se spusti čaša na njega. A orijentalni restoran Inamo u londonskom Sohou namješten je stolovima koji imaju interaktivne površine.

 U svijetu postoji samo dvadesetak kompanija koje se bave izradom i razvojem interaktivnih tehnologija. U društvu kompanija poput Microsofta ili Mindstorma, koje imaju neograničen budžet i mogućnost praćenja novih IT rješenja, i Hrvati imaju svoje mjesto.

Raznolikost površina


Tvrtka iz Zagreba Nmedia počela je proizvodnju interaktivnih površina, što je u svijetu do sada bilo rezervirano samo za mali broj kompanija. Miš i tipkovnica ovim proizvodom postaju stvar prošlosti. Sva komunikacija između korisnika i sučelja odvija se dodirom (touch screen), a pionir u toj tehnologiji je IPhone. Međutim, njegov ekran dopušta dodir na maksimalno četiri točke. Interaktivni bar, IField-IDrone i N Media PC tri su proizvoda domaće tvrtke s kojima ona nudi  raznolikost interaktivnih površina ovisno o potrebama korisnika.

Bez oštećenja

Najviše upita dolazi za uređenje barova i diskoklubova, a sustav je, kažu u NMediji, sto posto siguran.

Prema zahtjevima klijenta, moguća je nadogradnja sustava s aplikacijama koje on smatra potrebnim. Nema straha ni od moguće štete jer u slučaju barova u kafiću stavlja se posebna zaštita da se izbjegne moguća oštećenja.

Pavica Knezović Belan

Izdvajamo