'Iran Hrvatskoj milijunima dolara platio oružje za BiH'

SARAJEVO - Iran je ratne 1994. i 1995. godine Hrvatskoj platio iznos koji znatno premašuje 50 milijuna dolara kako bi Zagreb tadašnjoj vladi Bosne i Hercegovine isporučio oružje i streljivo nužno za obranu Bihaća, izjavio je bivši bosanskohercegovački diplomat Ivica Mišić.



U kraćem razgovoru koji su danas objavile banjolučke Nezavisne novine, Mišić je izjavio kako je svjedočio razgovorima koji su o tome vođeni između tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića, bivšeg šefa hrvatske diplomacije Mate Granića i iranskog dužnosnika Alija Akbara Velayatija.



"Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću, a da će sve platiti Iran", rekao je Mišić pojašnjavajući kako se o ovome razgovaralo u jesen 1994. u New Yorku, kad je Silajdžić svuda tražio pomoć ne bi li se spriječio pad opkoljenog Bihaća.



"Radi se o velikom iznosu koji je obuhvatio i neke ranije isporuke", dodao je bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima. Mišić nije precizirao o kolikom je točno iznosu bilo riječi, no odgovarajući na pitanje rekao je kako je to bilo "puno više" od 46 milijuna dolara, kako se nagađa.



"Velayati je upitao Granića koliko je novca potrebno. Bio sam šokiran brojkom koju je naveo Granić, a Velayati je samo rekao: 'Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček", izjavio je Mišić. Mate Granić je u izjavi za Nezavisne potvrdio kako je suradnja BiH, Hrvatske i Irana postojala, no opovrgnuo je da je osobno bio na sastanku u kojemu govori Mišić. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05