Iran prijeti Izraelu bolnim odgovorom

ZAGREB - Iran je u ponedjeljak navečer zaprijetio bolnim odgovorom u slučaju izraelskog napada. Naime, izraelski ministar Shaul Mofaz je, u nizu sličnih istupa izraelskih političara, upozorio da će Jeruzalem napasti Iran ako se Teheran ne odrekne svog nuklearnog programa.



Cijela je priča izuzetno ozbiljna jer je sasvim jasno da izraelska vlada neće sjediti prekriženih ruku i promatrati kako Teheran razvija svoj nuklearni program dok zemlje Zapada prijete raznim sankcijama koje se u Vijeću sigurnosti UN-a u pravilu odbiju o rusko i kinesko odbijanje zbog velikih poslova s režimom u Teheranu.



Izraelci već duže vrijeme, uključujući i više intervjua u Jutarnjem listu, upozoravaju europske zemlje da Teheran napreduje i sa svojim programom dalekometnih raketa s dosegom i do Velike Britanije.



Izrael je već jednom, davne 1981. godine, reagirao na pokušaj jedne srednjoistočne zemlje, Iraka, da se dokopa nuklearnog oružja. Jeruzalem je tada, s obzirom na to da režim Sadama Huseina nije pokazivao namjeru da prekine s programom koji mu je prodala Francuska, podigao svoje zrakoplove i raketama razorio irački nuklearni reaktor. Jednako je tako reagirao i u rujnu prošle godine napavši gradilište sirijskog nuklearnog reaktora.



Takva bi akcija bila vrlo zahtjevna jer bi izraelski zrakoplovi morali preletjeti više arapskih zemalja ili pak dobiti mogućnost da napadnu iz neke američke baze ili s nosača. U tom bi slučaju Iran, kako bi sačuvao svoj utjecaj u regiji, morao reagirati. S obzirom na situaciju u Iraku, kriza bi mogla biti dalekosežna, a jasno je da Kina i Rusija ne bi mogle ostati po strani.




Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:37