Itasu vraćena hala

IVANEC - Trgovački sud u Varaždinu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Itasu vraćena u posjed tvornička hala PJ4.



Prijašnja uprava tvorničku je halu, kao i većinu nekretnina i strojeva, prodala preko obiteljskih tvrtki B=Breze i Mariva, na ime raznih financijskih potraživanja.



Radnici i stečajna uprava pokrenuli su niz sudskih parnica kojima žele vratiti imovinu.



- Ovo je samo početak slijeda događanja kojim bi se Itasu vratila nepravedno otuđena imovina.



Nakon što smo dobili nazad odmaralište u Metajni na otoku Pagu i automobil bivše uprave, očekujemo i povrat sve ostale imovine. Bit će tako ponovno riječi i o zemljištu koje je prodano Lidlu. Kako je zemljište već prodano, najvjerojatnije ćemo tražiti odštetu od tvrtki Marive i B=Breze koje su umiješane u tu malverzaciju, a koje su bile u obiteljskom vlasništvu Marije Brezovec, njezina sina Bojana i nećaka Ivana Canjuge - rekao je zamjenik stečajnog upravitelja i predstavnik radnika Dragutin Varga.



Povrat imovine u mnogome bi poboljšao i olakšao daljnje poslovanje Itasa. Osim toga, povratom hale i pravomoćnim rješenjem suda bit će okončan sudski proces protiv 14 radnika Itasa koji su željeli spriječiti tu fiktivnu prodaju pa ih je tadašnja uprava tužila za ometanje posjeda. 



Itas danas ponovno posluje pozitivno i sljedeći tjedan isporučit će prve alatne strojeve koji su u potpunosti izrađeni u Itasu nakon pokretanja stečaja.



- Prvih pet strojeva za njemački Kunstmann i dva za Venezuelu povod je za slavlje - kaže Varga i najavljuje obilježavanje godišnjice njihova štrajka glađu (7. - 9. studenog). Tim povodom, ali i razgovorima oko osnivanja nove tvrtke Itas-Prvomajska najavljen je posjet Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade, Itasu.



Kaznena prijava

U Itasu očekuju kaznenu prijavu protiv bivše uprave jer je, prema njihovim informacijama, završena istraga o malverzacijama u Itasu i početkom sljedećeg mjeseca očekuje se očitovanje Državnog odvjetništva.



Damir Ivančić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:00