Izbrisani rezultati istraživanja koji su išli u korist SDP-u

ZAGREB - To nije namješteno istraživanje u korist HDZ-a - tvrde Siniša Grgić, vlasnik Zavoda za poslovna istraživanja, i Andrej Steven Horvat, vlasnik tvrtke Infoprofil.



Time su odgovorili na tvrdnje u političkim kuloarima da su njihova istraživanja o rejtingu političkih stranaka i o situaciji u gospodarstvu namještena u korist HDZ-a.



Sumnju u rezultat istraživanja izazvao je podatak da HDZ vodi 14 posto ispred SDP-a, premda je prema svim drugim istraživanjima SDP u prednosti. Drugo, utvrđeno je da su u roku od nekoliko sati promijenjeni podaci u istraživanju i to na način da su u prvoj verziji rezultati išli u korist SDP-a, a u drugoj verziji u korist HDZ-a.





ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG LISTA: SDP uvjerljivo prvi



Na pitanje tko je više pridonio zapošljavanju 84.000 radnika u prvoj varijanti na internetskoj stranici Zavoda za poslovna istraživanja stajalo je da 58 posto ispitanika zasluge pridaje Račanovoj Vladi, a svega 17 posto Sanaderovoj.



Poslije su podaci zamijenjeni pa je ispalo da 58 posto ispitanih ocjenjuje kako je to zasluga aktualne, HDZ-ove Vlade, dok svega 11 posto smatra da je to rezultat Račanove vlade. Rezultate za HDZ povoljnije varijante objavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec u emisiji "Otvoreno". Novinar Mislav Bago upozorio ga je da na internetskoj stranici ZAPI-ja stoje drugačiji podaci.



Do jutra na webu ZAPI-ja brojke o zaslugama aktualne i bivše Vlade jednostavno su - preokrenute! I to baš onako kako je navečer u "Otvorenom" govorio Polančec. Siniša Grgić, vlasnik ZAPI-ja, tvrdi da se dogodila - tehnička greška
Do jutra na webu ZAPI-ja brojke o zaslugama aktualne i bivše Vlade jednostavno su - preokrenute! I to baš onako kako je navečer u "Otvorenom" govorio Polančec. Siniša Grgić, vlasnik ZAPI-ja, tvrdi da se dogodila - tehnička greška.



- Jednostavno, čovjek koji je stavljao istraživanje na internet pomiješao je redoslijed - rekao je Grgić.



Istraživanja su u neke redakcije stigla faksom, a u neke po preporuci glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka. - To je namješteno, sto posto pouzdana informacija. Strašno za demokraciju - tvrdio je jedan političar. SDP-ovac Slavko Linić uvjeren je da je Grgić s anketom odradio posao za HDZ. - HDZ i Sanader pogodovali su Grgiću u poslu s Otokom znanja Koločep, iako njegova ponuda nije bila najbolja.



Pokušali su i da Fina otkupi Grgićevu tvrtku za 30 milijuna kuna, iako joj je temeljni kapital samo 40 tisuća kuna, no SDP je spriječio tu transakciju. Drago nam je što se Maček toliko uplašio da mora tražiti ovu vrstu usluge od ljudi koji su mu dužni kako bi zaustavio paniku i strah što su zavladali u cijelom HDZ-u - rekao je Linić.



U Infoprofilu tvrde da je istraživanje obavljeno profesionalno i da nije namješteno.



N. Božić;A. Plišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:45