Janica odlazi zauvijek

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2007. u 12:07

ZAGREB - Nemam razloga duljiti, pozvali smo novinare na Sljeme kako bih im rekla ono što je većina od vas već slutila - moja karijera je završena. Bilo je lijepo, niti jednog trenutka tijekom karijere nisam pomislila da sam izabrala krivi put, uživala sam u skijanju nastupima i pobjedama, ali tome je došao kraj.

Da, točno je da sam zaljubljena i uživam u životu, sretna što nisam sama. A skijanje, da, ono će mi svakako nedostajati, posebno će mi nedostajati atmosfera u Svjetskom kupu, u našoj reprezentaciji.
Ne, ne radi novinara, moja nedavna izjava je bila izrečena u afektu, bez puno razmišljanja i pregrubo. Shvaćam da novinari rade svoj posao, ali molim i da svi shvatite da slava, mediji i svjetla pozornice nikad nisu bili ono što me je privlačilo u sportu.

Tečno, kao da skija jedan od svojih "simfonijskih" slaloma, Janica je na terasi Tomislavova doma na Sljemenu u dahu izgovorila riječi za koje treba snaga. I pojasnila zašto već sada, sa 25 godina, u penziju.

- Ozljede. Previše ih je bilo, a postoji u meni strah od neke nove. Ozljede su dio ovog sporta, ja sam to vrlo dobro osjetila, jednostavno - ne bih željela ponovno prolaziti kroz neke takve trenutke. Od ostalih razloga najčešće mogu pročitati o dečku Borisu i našoj ljubavi. Da, točno je da sam zaljubljena i uživam u životu, sretna što nisam sama. A skijanje, da, ono će mi svakako nedostajati, posebno će mi nedostajati atmosfera u Svjetskom kupu, u našoj reprezentaciji.

Toga se, kaže dalje Janica, odriče vrlo teško, ali je zato sretna što je došao kraj novinarskim konferencijama, bljeskovima fotoaparata, medijskom pritisku koji ju je uvijek činio nervoznom. - Znam da nisam bila laka za suradnju, žao mi je zbog toga, ali jednostavno nisam ta vrsta osobe.

Nagla odluka, s obzirom na to da je Janica bila sklonija jesenskoj varijanti za objavljivanje odluke. Pritisak sponzora ili nešto drugo, objasnila je. - Nitko me ne može natjerati da odlučima nešto, ako to nisam sama odlučila. Zaključila sam da je ovako jednostavnije. Da sam čekala jesen, vjerojatno bih tijekom proljeća i ljeta još nekoliko stotina puta čula to pitanje o povratku.

Planovi su, zasad, kozmetičarski. Hoće li biti i nekog dodira sa skijanjem, ima li Janica trenerskih ambicija, hoće li pomagati oko organizacije utrka na Sljemenu... - Trenerski me posao u ovom trenutku ne zanima, ali svakako mislim ponekim savjetom pomoći bratu Ivici kod nastupa. Vjerujem da neću biti daleko od reprezentacije, svakako želim pomoći oko Sljemena budu li me trebali.

Za kraj, ostavla je malu, sasvim malu mogućnost. - Nikad ne reci nikad. Bilo je slučajeva povratka i nakon objavljenog kraja karijere...

JANICA KOSTELIĆ - Sportašica koja je pomaknula granice u svjetskom skijanju

Janica Kostelić pomaknula je granice u svjetskom skijanju i teško je zamisliti da će je uskoro netko uspjeti dostići. U karijeri koja je bila opterećena brojnim ozljedama (deset operacija) uspjela je postati četverostruka olimpijska pobjednica, trostruka osvajačica Svjetskog kupa i peterostruka svjetska prvakinja.

Najbolja hrvatska sportašica prošle je sezone treći put osvojila Svjetski kup, te je na ZOI-u u Torinu unatoč virozi osvojila dvije medalje (zlato u kombinaciji i srebro u super-G).

Ujedno je postala najuspješnija skijašica u povijesti OI-a, jer je na Igrama u Salt Lake Cityju i Torinu osvojila ukupno šest medalja, četiri zlatne i dvije srebrne. Također, prošle je sezone postala jedina skijašica u povijesti koja pobjeđivala u svim disciplinama Svjetskog kupa.


Pobjede u Svjetskom kupu: 30 (spust 1, superveleslalom 1, slalom 20, veleslalom 2, kombinacija 4, superkombinacija 2)

Naslovi u Svjetskom kupu: ukupna pobjednica Svjetskog kupa 2001., 2003. i 2006., pobjednica u slalomu, pobjednica u redoslijedu slalomašica 2001., 2003. i 2006.

Olimpijske medalje: zlato u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, srebro u superveleslalomu 2002., zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu 2006.

Svjetske medalje: zlato u slalomu i kombinaciji 2003., zlato u kombinaciji, slalomu i spustu 2005.

* najuspješnija skijašica ZOI u Salt Lake Cityju 2002.

* treća skijašica u povijesti (nakon Pernille Wiberg i Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u svih pet disciplina

Zimske olimpijske igre:

- Salt Lake City, 2002.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (veleslalom), 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (super-G)

- Torino, 2006.: 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (super-G)

Svjetska prvenstva:

St. Moritz, 2003.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)

Santa Caterina, 2005.: 1. mjesto (spust), 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)

Najveći uspjesi Janice Kostelić 

Rođena: 5. siječnja 1982. u ZagrebuZAGREB - Nije greška, već ime novog glasnogovornika Hrvatskog skijaškog saveza. Neno Eror, suvlasnik nekada kultnog restorana Klub Maksimir, nakon višegodišnje suradnje s HKS-om, postaje glasnogovornik. Nasljeđuje Ozrena Müllera, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog zbora sportskih novinara. Müller ostaje u "fahu", otvara agenciju koja će se baviti sportskim i ne samo sportskim događajima.

Renate Götschl: Otišla je velika pobjednica

- Slutila sam da će ovako završiti, jer, jako je teško vratiti se kada jednom izađeš iz procesa treninga, mišići postanu drugačiji. Čak i kada imaš samo 25 godina. Treba jako puno volje, a Janici očito skijanje ne nedostaje dovoljno. Ozljede su bile prečeste, a one su, nažalost, sastavni dio našeg sporta. Žao mi je što odlazi jedna takva sportašica, borile smo se jedna protiv druge često, bilo je zanimljivo. Zauvijek ostaje jedna od najboljih ikada, velika pobjednica.

Anja Pärson: Očekivala sam Janičin povratak

- Nisam vjerovala kada ste mi javili prije godinu dana da uzima sezonu pauze. Kada sam shvatila da je to ipak istina, uvjerena sam bila da će se vratiti. Janica je imala previše ozljeda i vjerujem da je to bio glavni razlog zbog kojeg je sa 25 godina odlučila prestati s profesionalnim skijanjem. Mogu joj samo poželjeti sreću u privatnom životu, koju, koliko čujem, ima. I biti tužna što je otišla velika zvijezda, uz koju sam i ja bila prisiljena pružati svoj maksimum.

Ante Kostelić (trenira na Mölltaleru): Kao otac sam sretan, kao trener tužan

- Što uopće reći na tu njezinu odluku? Odlučila je tako, odlučila se baviti kozmetikom i ja tu ništa ne mogu. Kao otac, sretan sam što je izabrala ono što ju u ovom trenutku čini sretnom, kao trener sam tužan zbog odlaska skijašice koja je još puno godina mogla biti gotovo nepobjediva u svjetskom skijanju. No, propatila je dovoljno tijekom i nakon tih desetak operacija, jasno mi je da je teško ponovno krenuti u sve to, brojne treninge...

Ivica Kostelić (trenira na Mölltaleru): Šteta, ali to je samo njezina odluka

- Naravno da smo mi u obitelji znali za tu odluku i nešto ranije, no sada kada je službena, moram ponoviti da mi je krivo. Ja ne bih tako odlučio, pogotovo na vrhuncu snage, kada još nekoliko sezona može biti najbolja. Ipak, nemamo se pravo miješati, odluka je samo njezina i jasno je da je dobro razmislila u ovih godinu dana.

Janica: Ne svađajte obitelj Kostelić!

Ljuta zbog izmišljene priče u jednom dnevnom listu, Janica na terasi Tomislavca nije zaboravila naglasiti:

- Ne svađajte obitelj Kostelić! Nikakvih nejasnoća nema između mene i brata ili oca, nikakvog rata zbog kojeg bismo jeli za različitim stolovima, kako je pisalo. Meni je jasno da se tata teško miri s mojom odlukom, njegovo je mišljenje drugačije, ali je sretan zbog moje sreće u privatnom životu.
Umjesto nagrađenog Müllera - ErorDan Figenwald

Izdvajamo