Jasen Mesić protiv Milana Bandića

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2008. u 08:00

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu kulture, široj javnosti potpuno nepoznati 36-godišnji podvodni arheolog Jasen Mesić, na sljedećim će lokalnim izborima biti HDZ-ov adut u bitci za Zagreb.

Na unutarstranačkim izborima 6. travnja Mesić bi, po naputku vrha stranke, trebao biti izabran za šefa zagrebačkog HDZ-a te će na lokalnim izborima u svibnju 2009. biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Nakon dulje potrage za osobom koja bi se u Zagrebu mogla suprotstaviti SDP-ovu "nedodirljivom" gradonačelniku Milanu Bandiću, vrh HDZ-a ovih je dana donio konačnu odluku da će, poslije triju izgubljenih lokalnih izbora, okušati sreću s novim licem.

'Što s tim dečkom?'


- Mnogi u stranci prigovaraju da je Mesić politički neiskusan i u javnosti potpuno nepoznat, no ako je SDP-u uspjelo podići rejting s Milanovićem kao novim, zašto ne bi moglo uspjeti naše 'novo lice' - opravdava odluku jedan član vrha HDZ-a. Instaliranje Mesića na čelo HDZ-a u metropoli izazvalo je određeno nezadovoljstvo kod dijela "starosjedilaca" u zagrebačkom HDZ-u.

Iako se, naravno, ne usuđuju javno kritizirati favorita stranačkog šefa Ive Sanadera, u neslužbenim razgovorima ne uspijevaju skriti frustraciju. Kada smo jednoga od viđenijih zagrebačkih HDZ-ovaca ovih dana upitali tko je ta "nova snaga", zlovoljno je odvratio: "To sam i ja pitao neki dan!" Mesiću u minus posebno ubrajaju činjenicu da mu stranački staž, navodno, iznosi svega nekoliko mjeseci!

- Nitko nije protiv mladih snaga, dapače! No do izbora je svega godinu dana i teško da se tog dečka može javno isprofilirati tako da ozbiljnije ugrozi Bandića - komentira naš sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a. Drugi visokopozicionirani član Predsjedništva stranke priznaje također kako Mesićeve šanse protiv Bandića na izborima možda i nisu sjajne, no to je, kaže, dugoročni projekt.

'Ne žele trošiti energiju'


- Za četiri godine imat ćemo konačno za Zagreb mladog i kvalitetnog čovjeka - objašnjava.

- Mesić, tko je to? Mislila sam da će ići s nekim ozbiljnim kandidatom, Primorcem, Hebrangom…- u čudu je bila i  potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić kad smo je pitali za komentar novog HDZ-ova "aduta iz rukava". Iako ističe kako ne želi komentirati kadrovska rješenja u suparničkoj stranci, dodaje kako je "i HDZ-ovcima valjda jasno da niti jedan njihov kandidat ne može parirati Bandiću".

- Valjda ne žele trošiti vrijeme i energiju - zaključuje.

Za Mesića je, međutim, čuo bivši ministar kulture Antun Vujić koji ga hvali kao vrsnog arheologa koji je pred sobom imao izvrsnu stručnu karijeru. - Šteta što će takvog čovjeka potrošiti na unaprijed izgubljenu bitku - komentira.

Činjenicu da će HDZ Bandiću suprotstaviti de facto anonimnog i neiskusnog Mesića u SDP-u neslužbeno tumače dvojako.

- Očito je da ne žele krenuti u obračun s Bandićem, s jedne strane zato što nisu sigurni da tu bitku mogu dobiti, a s druge strane jer im odgovara jaki Bandić za kojega misle da je oponent Milanoviću - komentiraju u SDP-u.Završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova, 2005. godine imenovan je pomoćnikom ministra kulture, a u stranačkim kuloarima spominjalo ga se i kao najizglednijeg nasljednika Bože Biškupića na čelnoj poziciji u Ministarstvu kulture. Instruktor je ronjena i, kako sam navodi u životopisu, "specijalist za olupine".

Ronilac i stručnjak za olupine

Mesić je diplomirao povijest i arrheologiju u Zagrebu, 1996. i iste godine zaposlio se u Ministarstvu kulture u Odjelu za zaštitu arheološke baštine. S Ministarstvom kulture surađuje još od 1992. godine kad je kao vrstan ronilac postao stalni član tima za podvodna arheološka istraživanja.

U HDZ-u su već krenule i pošalice na račun činjenice da će im kandidat za gradonačelnika Zagreba biti - Mesić.

- Zamislite kako ću ja na skupovima grmiti: Glasajte za Mesića! Mesić je najbolji! Pa osušit će mi se jezik, ispasti zubi, otpasti uši, ugasiti pogled - komentira u polušali jedan član Predsjedništva HDZ-a, inače ljuti kritičar i vječiti oponent aktualnog šefa države Stipe Mesića.

HDZ: Morat ćemo navijati za Mesića


Nataša Božić

Izdvajamo