OLIMPIJSKE IGRE

Je li mlada Kineskinja doista mogla nadmašiti Lochtea? Kineze optužuju za doping i genetsku manipulaciju!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.07.2012. u 10:26

AP

Nad Olimpijskim igrama nadvila se diplomatska oluja kad je uvaženi američki plivački trener i direktor američkog ogranka Svjetskog udruženja plivačkih trenera John Leonard optužio za doping Ye Shiwen , kinesku dobitnicu zlatne medalje u utrci na 400 metara mješovito.

Leonard smatra da je "nevjerojatno“ da je 16-godišnja Kineskinja za čitavu sekundu premašila svjetski rekord muškog plivača u istoj disciplini i da je svoju najbližu suparnicu na ovim Igrama pretekla za čitave tri i pol dužine. Osim optužbe za doping, Kinu je čak optužio za genetsku manipulaciju.

Ye oštro poriče sve optužbe. Za kineske je medije izjavila:

- Nema apsolutno nikakvih problema s dopingom. Kinezi su uvijek imali vrlo strogu politiku o dopingu. Do svojih sam rezultata došla napornim radom i treniranjem i nikad ne bih koristila bilo kakve zabranjene droge. Kineskom su narodu ruke čiste.

Ye je posljednjih 50 metara utrke preplivala u 28,93 sekundi, nadmašivši tako 27-godišnjeg Amerikanca Ryana Lochtea kojemu je za to trebalo 29,1 sekundi u muškoj utrci koja se održala svega nekoliko minuta prije. Usto, Ye je u ukupnoj utrci nadmašila i svoj vlastiti rekord za punih pet sekundi.

Leonard ipak ne odustaje od optužbi, a Ye uspoređuje sa slučajevima starih istočnonjemačkih plivačica za koje se na koncu ipak ispostavilo da su pribjegle dopingu.

- Pogledajte je samo, izgleda kao 'Superžena', izjavio je Leonard. Svaki put kad je u ovom sportu netko izgledao kao superčovjek, na kraju se ispostavilo da se radilo o dopingu, upozorio je.

- Ako je netko u stanju nadmašiti jednog od najbržih muških plivača na svijetu i završiti tri i pol dužine ispred drugoplasirane, sve to zajedno, po mom mišljenju, legitimno dovodi njezin rezultat u pitanje, dodao je Leonard.

Leonard je Kineze optužio i za genetsku manipulaciju.

- Njezin rezultat zahtijeva objašnjenje, jer mu nema premca. Vidjeli smo da genetska manipulacija kod životinja može rezultirati u povećanoj tjelesnoj snazi i povećanom korištenju kisika. Tko zna kakve bi to rezultate moglo dati kod ljudi?

Izdvajamo