KOMENTAR

JELENA LOVRIĆ Ne odustajući od pogrešne i štetne ideje promjene imena Sabora, Reiner ruši njegov dignitet i pritom kompromitira cijelu državu

 Dragan Matic / CROPIX

Strašno je što novoizabrani predsjednik Sabora ne vidi ništa pogrešno u svojoj, kako je rekao, spontanoj inicijativi da se hrvatski parlament nazove imenom koje je kompromitirano ustašlukom. HDZ-ov Željko Reiner od svoje ideje ne odustaje ni nakon što mu je skrenuta pažnja da se naziv Hrvatski državni sabor primarno veže uz vrijeme NDH. “Ne vidim što je tako strašno u jednom povijesnom nazivu”, rekao je pred televizijskim kamerama. Zaista, što bi bilo strašno u reaktiviranju imena koje je službeno uveo poglavnik Ante Pavelić?

Da je samo rekao kako se zaletio, da je neoprezno zanemario zloglasnu simboliku naziva, cijeli je Reinerov incidentni prijedlog mogao brzo biti zaboravljen. Možda zaista nije mislio na neke u ovom slučaju važne povijesne činjenice ili o njima pojma nije imao? Kako je vjerojatno nastupila predsjednica države kad je munjevito, po svoj prilici iz neznanja, podržala njegov prijedlog. “Hrvatski državni sabor - zašto ne?”, brzopleto ga je poduprla Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj bi sada najpametnije bilo da javno prizna grešku i odustane od suportiranja Reinerove inicijative, sebe i države radi. Izostane li ograđivanje, taj će se promašaj, vjerojatno nehotičan, morati smatrati svjesnim izborom. Izmotavanje i pokušaj relativiziranja problema, s tvrdnjama da je riječ o povijesnom nazivu, koji - kako reče šef Sabora - potječe iz sredine 19. stoljeća, sličan je onim bizarnim izmišljotinama da ustaški Za dom spremni! potječe iz jedne opere.

Inicijativom o reanimiranju imena Hrvatski državni sabor, a još više tvrdoglavim ignoriranjem konotacija koje uz njega idu, Reiner tjera vodu na mlin Zorana Milanovića i njegovih optužbi o HDZ-ovoj proustaškoj koaliciji. Naravno, takvo je etiketiranje netočno i neprihvatljivo. Još su skandaloznije implikacije koje slijede po kompletno HDZ-ovo biračko tijelo. Ne može se pola Hrvatske proglašavati crnokošuljašima, bez obzira na to koliko Milanović bio bijesan. Dobro je da su se šefovi HDZ-a i Mosta odrekli očinstva nad Reinerovom inicijativom. Nije dobro što su se u HDZ-u odmah našli saveznici, saborski zastupnik Ivan Šuker, koji je u programu javne televizije ustvrdio da je ime Hrvatski državni sabor duboko urezano u srce hrvatskog naroda.

Ideja novog šefa Sabora o novom imenu institucije kojom predsjedava ostala bi usamljen incident da HDZ u koaliciju nije uzeo i u Sabor uveo jednu otvoreno proustašku stranku. Što dosad nije radio. Taj presedan može sugerirati promjenu smjera. Pokaže li se točnim da Most svoju koaliciju s HDZ-om uvjetuje nesudjelovanjem ekstremnih pravaša u Vladi, to bi bila po Hrvatsku vrlo korisna ucjena. Nažalost, samo je Ivo Sanader imao snage da iz Hrvatske ukloni spomenike ustaškim zločincima i da hrvatsku dijasporu upozori da je s politikom jatakovanja ustašluka u HDZ-u gotovo. Nije gotovo. Odgovornost preuzimanja države zahtijeva da se u tom pogledu vodstvo HDZ-a jasno odredi. Reiner svoju inicijativu povezuje s vraćanjem digniteta Hrvatskom saboru, ali ga, ne odustajući od pogrešne i štetne ideje, zapravo ruši, kompromitirajući pritom cijelu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:33