Josip Turčinović je to znao

    AUTOR:
    • Živko Kustić

  • OBJAVLJENO:
  • 22.02.2010. u 22:12

U Milanu su nedavno izdali knjižicu Josipa Turčinovića “Una voce dalla cappella di Gezu ferito” (Glas iz kapele Ranjenoga Isusa). To je pripremio također nedavno umrli veliki i tihi Istranin dr. Aldo Starić.

Turčinović je umro u osvit hrvatske nezavisnosti - 3. listopada 1990. U knjižici su sažete jedinstvene Turčinovićeve propovijedi u kapeli na trgu Republike (sada Trg bana Josipa Jelačića). Više sam ga puta oduševljeno slušao, ali sad me privukao odlomak iz jedne propovijedi iz 1985. koji je urednik posebno istaknuo na koricama. Jasno razlikovanje boga što ga čovjek traži od Boga koji čovjeka pronalazi.

“Sva povijest ljudske misli vrti se oko posljednjeg smisla života. Sve religije stalno govore o čovjeku koji Boga traži. Sveta pisma (Biblija) o tome govore sasvim suprotno. Ona odrješito tvrde da je Bog u potrazi za čovjekom (što potvrđuju sve Isusove parabole). Bog čovjeka zove i nalazi ga kakav jest - ako on pozivu odgovori. Sve naravno: dok čovjek kopa po svojoj nutrini redovito traži svoga boga, odnosno određeni “alter ego” (drugo ja). Pravoga Boga, živoga Boga, koji je sasvim drugačiji, vrhunski slobodan, nikad ničiji privatni posjed - naprosto Boga pronalaze samo oni koji dopuste da ih on nađe.

Neizmjerna je razlika ta dva traženja: ljudskog i božanskog. Bitno je ovo: tražiti Boga po mjeri čovjekovoj ili čovjeka po pozivu Božjem. To nije isto i nije pitanje iz prošlosti.

“To tako istaknuto djeluje kao otkriće. I kao rješenje. Čovjek i upornim razmišljanjem može Boga doseći, ali je i u opasnosti da ga izmisli.

To je onda početak diktature i smrt vjere. Biblijska je istina da mi ne pronađosmo Boga, nego on pronalazi nas - svakoga napose.

Prihvaćamo ga u susretu ne kao nešto poznato što smo mi istražili i promislili, nego kao nikad sasvim spoznatog, ali vjernog prijatelja. Onda nema opasnosti da ga mijenjamo po svojim željama i da druge na to prisiljavamo, nego ostaje poziv da sebe mijenjamo po njegovu naumu. Ta razlika je za osobni život i za povijest prevažna. Turčinović je to znao.

Tagovi

Izdvajamo