MAMA U ZRELIM GODINAMA

Julijana Matanović: Moja Magdalena me pomladila

    AUTOR:
    • Sanja Mikolčević

  • OBJAVLJENO:
  • 26.08.2010. u 11:51

Damir Krajač/CROPIX

Biologija kroz povijest nije pratila sociologiju, naglašavaju danas brojni stručnjaci

Prvo dijete u 30-im godinama danas je već posve normalna pojava, ali na prvo dijete u 40-im kod nas se još uvijek gleda podozrivo i traže se razlozi koji su tu ženu nagnali na tako odgođeno majčinstvo.

Kada je riječ o nekoj stranoj glumici ili pjevačici razmišljanje je potpuno drugačije, pa i ako je riječ o pedesetim godinama, kao što je slučaj s talijanskom glazbenom zvijezdom Giannom Nannini koja je ovih dana objavila da je trudna, ali situacija se itekako mijenja kada imamo takav slučaj u susjedstvu.

Suočila se s time i naša poznata književnica Julijana Matanović, koja je s 43 godine rodila svoju žarko željenu Magdalenu koja danas ima 8 godina.

Nisu sve karijeristice

- Nikad se ne bih usudila prokomentirati godine u kojima je neka žena rodila, bilo da je riječ o nepoznatoj radnici u tvornici tanina, bilo da je riječ o zvijezdi crvenog tepiha. Moje razumijevanje rezultat je osobne kože. Znam koliko se priča, mojih i onih koji su bili uz mene, krije ispod jednog podatka “rodila s četrdeset tri“. Najčešća rečenica koju sam ponavljala posljednjih devet godina je: “Nismo mi propovjednici da znamo kada je pravo vrijeme“.

Nakon što sam rodila, često, a ponekad još i sad, imam osjećaj kao da se moram zbog nečega ispričavati. Mislim da sam stekla pravo reći da svako ima svoje vrijeme i da o trenutku rađanja ne odlučujemo samo mi. Skloni smo, jer je tako jednostavnije, ženu koja ima karijeru, a rodila je „u nekim godinama“ opisati kao onu koja je zbog karijere odgodila majčinstvo.

Takve ocjene vrlo često mogu biti pogrešne. Primjerice, ja sam, svoju znanstvenu karijeru itekako usporila jer sam godine i godine posvetila agresivnim terapijama, a sve u želji da rodim. I kad sam od svega odustala, dogodila se Magdalena, kao čudo, kao dar, kao primjer, kao utjeha drugima.

Kćeri treba sretna mama

I sada, da sam bila prodavačica obuće, i da sam prošla sve to što sam prolazila, prijatelji i poznanici moju kasnu trudnoću bi prokomentirali: „Hvala Bogu, smilovao joj se.“ Ovako, s biografijom u koju drugi imaju uvid, jer vide moje knjige i ponekad se pojavi na televiziji, najčešće sam okarakterizirana kao žena koja je zbog karijere odgodila majčinstvo - priča književnica Matanović.

Ona je svoj život u potpunosti posvetila svojoj kćeri, od škole, raznih aktivnosti, razgovora, igara, čitanja i odlaska u kazalište.

- Samohrana sam majka u najdoslovnijem, najogoljenijem značenju te riječi. Provodimo puno, puno vremena zajedno. I meni je to milo.

U svojim godinama vidim i veliku prednost. Životno iskustvo pouči i izgradi ljestvicu vrijednosti. Znam da je njezin osmijeh važniji od mojih knjiga. Uz nju sam i sama očvrsnula. Ne mogu si više dopustiti da me zločesti komentari izbace iz takta. Mojoj curici koja ima samo jednog roditelja treba zadovoljna mama. S njom mi je najljepše, ona me pomladila i zajedno smo u svim igrama- kaže Matanović. S njom bi se složio i liječnik dr. Pandiyan koji je rekao:

"Kad je žena u dvadesetim godinama dijete je deformira; kad je u tridesetima dijete joj čuva zdravlje; a kad je u četrdesetima rađanje djeteta je pomlađuje."

Prof. dr. Mario Podobnik

- U medicinskom smislu ništa se nije promijenilo u korist žena koje kasnije postaju majke: žena je i dalje najplodnija između 20. i 25. godine. To je dob u kojoj je većina žena ranije rađala, a sad ih većina rađa prvo dijete nakon tridesete. Medicinska je činjenica da nakon 25. godine plodnost lagano opada, a nakon 38. opada za 10 posto svake godine - ističe ginekolog dr. Mario Podobnik.

pedijatrica dr. Diana Puževski

Pedijatrica u svojoj ordinaciji ima dosta mama u kasnim 30-im i ranim 40-im godinama i ima pozitivno iskustvo i jako dobro s njima surađuje.

- Uglavnom su to intelektualke, koje su se kasnije odlučile na dijete i jako su ga željele. Brižne su i požrtvovne majke. Informirane su, educirane, jako se trude dojiti, zdravo hraniti djecu, posvetiti im se u potpunosti. Prilično su protektivne, zaštitnički raspoložene prema djeci i ima tu pedocentrizma. Na početku to može djecu malo sputati ili razmaziti, zato im ja savjetujem odlazak u vrtić i onda uglavnom sve teče kako treba - kaže pedijatrica Puževski.

Psihijatrica dr. Vesna Vidović

- Manje je važno hoće li žena postati majka u 20-oj ili u 40-oj, najvažnije je da dijete bude željeno. Majke koje prvi put rađaju u toj dobi mogu biti zaštitničke prema djetetu, imati velika očekivanja i biti pune strepnje.

Ako pak u toj zrelijoj dobi žena rađa treće ili četvrto željeno dijete, to može biti izrazito pozitivno iskustvo. To su iskusne i opuštene žene, a djeca se razvijaju neopterećena - kaže dr. Vidović.

Biologija ženama čini svoje

20-29 godina idealno za prvi porod (90 posto žena nema bolesti koje bi opterećivale trudnoću)

nakon 25. godine plodnost počinje padati

nakon 38. godine opada za 10 posto svake godine

do 35. godine nemogućnost trudnoće 10-15 posto

35-40 godina 33 posto

45 godine 87 posto neplodno

nakon 35. godine raste učestalost malformacija fetusa kao posljedica kromosomskih defekata

nakon 39. godine smrtnost fetusa pet puta češća

Izdvajamo