PIŠE GORDAN MALIĆ

Kako je bezveznjak Domagoj Margetić dospio u ‘Latinicu’

    AUTOR:
    • Gordan Malić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.11.2010. u 06:33

Virtualni špijun Margetić uspoređen je s ozbiljnim novinarima

Domagoj Margetić, internetski čudak i analitičar katastrofe, na HTV-u je preuzeo ulogu korifeja nezavisnog novinarstva. Njegove ekspertize, suludo utužive i promašene, vrlo su tražene među urednicima koji žele biti izvrgnuti tužbama ili zabranama.

Riječ je, uglavnom, o bivšim desničarima, manjkasovcima, Sanaderovim petokolonašima ili svakovrsnim ultrašima koji se budućoj upravi žele prodati kao žrtve HDZ-ova režima. Njima su Margetićeve teorije posve prihvatljive ako izazovu pažnju, a naročito zabranu. To je dokaz da su na HTV-u počela sezonska premještanja zdesna nalijevo ili slijeva nadesno, kao dio predizbornog folklora.

Glavni dealovi, kao i uvijek, događaju se na nevidljivo visokoj razini, dok se na onoj vidljivoj događaju komični obrati poput onog u posljednjoj “Latinici”, gdje sam i sam gostovao. Emisija je posvećena Sanaderovoj vladavini, a u jednom od priloga portretiran je i Domagoj Margetić. U samoj “Latinici” reagirao sam na skandalozno loš prilog, amaterski nepripremljen, politički vulgaran i bezočno tendenciozan. U njemu se Margetića veliča kao neprijepornu novinarsku veličinu i žrtvu cenzure, iako je izbačen iz većine redakcija i tvrtki u kojima je radio, a na koje Sanader nije imao nikakav utjecaj.

Osveta svima

Iz ultradesničarskog Hrvatskog lista smijenjen je zbog manipuliranja troškovima redakcije, a iz uprave ornitološkog rezervata Crna Mlaka odlepršao je 2002. nakon prijave za mobbing djelatnika i gospodarski kriminal. Poslove ornitološke tvrtke vodio je preko svog poduzeća Domagoj d.d., zbog čega je pravomoćno osuđen.

Potom je pokrenuo blog preko kojeg se stao osvećivati svim političkim opcijama u Hrvatskoj proglašavajući ih korumpiranima, što nije moglo ostati nezamijećeno u nekim krugovima Srbije i Republike Srpske, gdje su mu ponudili mjesto “analitičara” i “savjetnika”.

Tako je u kratkom roku postao suradnikom Fakulteta bezbjednosti u Beogradu (čitaj bivše Udbe), specijalnim savjetnikom Milorada Dodika, predsjednika vlade RS-a, suradnikom braniteljskog tima Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, ekspertnim svjedokom tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu, a osnovao je i “Ekspertni tim za istraživanje terorizma i kriminala u regiji” koji vodi izvjesni Darko Trifunović, poznat po osporavanju zločina u Srebrenici i preuveličavanju broja žrtava zločina u Jasenovcu (cirka 700 hiljada...).

Svemirske teorije

Svi ti podaci mogu se pročitati na njegovu blogu, ali se kolegici Jelinić nije uklapalo u priču o ugroženosti novinara. Među drugim svemirskim teorijama na tom se blogu mogu pronaći i ekskluzive o povezanosti ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka s albanskom narkomafijom i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića s naručenim ubojstvima i al-Qa’idom...

Naravno, za takve se tekstove na sudu Margetić uvijek može pravdati pticom u glavi koja ga slijedi otkad je napustio vrata ornitološkog rezervata, ali kakvo je opravdanje novinarke u “Latinici”?

U prilogu je uspjela izjednačiti karijeru internetskog bezveznjaka i virtualnog špijuna Domagoja Margetića s Duškom Miljušem, uglednim novinarom Crne kronike Jutarnjeg lista koji je zbog pisanja pretučen. Da je čitala Margetićev blog, primijetila bi da se u jednoj od svojih analiza Margetić okomio i na kolegu Miljuša.

Za njega tvrdi da je “suradnik mafije”i “produžena ruka organiziranog kriminala”. Na taj i druge propuste iz priloga reagirao sam tijekom snimanja “Latinice”, ali uzalud, moja reakcija nije emitirana. Margetić je očito vruća roba... Izbori su pred vratima.

Izdvajamo