U SLAVU ZNANJA

Kako je znanost Sinjanima postala cool

Prije nekoliko dana u Dnevniku HTV-a prikazan je zanimljiv prilog iz Sinja. Mnoštvo Sinjana različitih uzrasta napeto je slušalo predavanje poznatoga znanstvenika Ivana Đikića, a anketirani mladi Sinjani zatim su govorili kako je znanost zanimljiva. Bila je to posve neuobičanjena slika za grad koji slovi kao “kolijevka konzervativizma”.

Troje mladih sinjskih zaljubljenika u znanost: Mislav Cvitković, Mate Jagnjić i Jadranka Šepić odlučili su u svome gradu organizirati Festival znanosti i tako popularizirati znanstvena istraživanja među “običnim smrtnicima”, posebno srednjoškolcima. Pozvali su poznate znanstvenike, organizirali tribine i radionice, a uspjeh nije izostao.

Znanost je tako Sinjanima postala cool, baš kao i Britancima. Naime, Britanska udruga za promicanje znanosti davne 1831. godine organizirala je prvi Festival znanosti kao neku vrstu foruma na kome su diskutirali znanstvenici različitih profila. No, ubrzo je to preraslo u znanstveni show namijenjen javnosti.

Prvi Festival znanosti moderne ere održan je u Edinburgu 1988. godine. U tom lijepom škotskom gradu u travnju 2003. godine i ja sam prvi put pratila Festival. Tada sam prvi put uživo slušala predavanje Richarda Dawkinsa čija me strast u obrani Darwinove teorije evolucije potpuno osvojila. No, bila sam fascinirana i predavanjem nobelovca Sir Johna Sulstona, koji je vodio britanske istraživače na projektu Ljudski genom.

Vidjela sam i prvog sisavca klona, prepariranu ovcu Dolly, izloženu u Škotskom nacionalnom muzeju. Privukla je mnoštvo posjetitelja koji su nestrpljivo čekali kako bi se slikali s njom. Naravno, ni ja nisam izdržala, a fotografije sam poslala u redakciju. Moji su ih urednici objavili, a kad sam se vratila moj kolega Zlatko, najduhovitiji novinar u Hrvatskoj, mi je rekao: Kolegice, imali smo problema jer su čitatelji nazivali i pitali tko je na fotografiji ovca, a tko urednica zanosti.

No, šalu na stranu. Želite li se i vi uvjeriti da je znanost cool, idući tjedan požurite na 8. Festival znanosti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04