Kako nas je oženio Stipe

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u mladosti je, osim političkih, imao i druge angažmane, pa je tako uz sportske i glumačke epizode, u rodnoj Orahovici i Zagrebu, bio i matičar, pri čemu je ozakonio više od 140 brakova.



Prvo vjenčanje predsjednik Mesić obavio je 14. rujna 1968. godina kada je ozakonio brak Ivana i Ivane Lisjak, a potom je u rodnom mjestu sklopio još 74 braka. Tijekom angažmana u Gradskoj skupštini u Zagrebu na poziciji gradskog vijećnika, tada bivši hrvatski premijer i predsjednik predsjedništva SFRJ, subotom je radio i kao matičar u Gradskoj vijećnici.



U Zagrebu je sudjelovao u sklapanju 71 braka. Svoju dužnost u Zagrebu, rekli su u Gradskom uredu za opću upravu grada, obnašao je profesionalno i odgovorno.



Reporteri Jutarnjeg pronašli su u Orahovici nekoliko bračnih parova koji su se prisjetili najvažnijeg dana u životu koji im je obilježila, kasnije će se pokazati, jedna od ključnih osoba političkog života u Hrvatskoj. Svi parovi s ponosom će reći da se uvijek hvale tom činjenicom.



- Zašto se ne bismo time dičili, pa zaista nas je malo koji su imali ovakvu privilegiju - kroz smijeh će nam reći Orahovčani.



Prema riječima Danka Vrkića, današnjeg matičara u Orahovici, tek nekoliko brakova koje je sklopio današnji predsjednik završilo je razvodom. Stjepana Mesića, tadašnjeg predsjednika općine, prisjeća se Vrkić, u Orahovici su pretežno zvali na staleška vjenčanja.



- Stipan je ipak više volio obična vjenčanja malih ljudi. No sva je obavljao predano. Bio je posvećen tom poslu i obavljao ga je i više nego po pravilima službe - prepričava svoje dojmove Vrkić dok nam pokazuje matične knjige vjenčanih.



Posljednje vjenčanje prije odlaska u Zagreb današnji predsjednik obavio je 11. studenoga 1971. godine. Tada su pred njima svoje sudbonosno da izrekli 58-godišnji Vlatko i Sunčica Hrčan.



- Stipan je tada bio predsjednik općine, a ja sam ga poznavala kao istaknutijeg Orahovčanina. Bio je šarmantan i uvijek zanimljiv, a tako se ponašao i na našem vjenčanju - prisjeća se tog dana Sunčica Hrčan. Zahvaljujući njemu, nastavlja, tog poslijepodneva ponašali su se kao da su na tuđem, a ne svojem vjenčanju.



- Potpuno nas je opustio razgovorom, nismo se živcirali, već smo to smireno obavili - dodaje Hrčan i ističe da "kada je netko takav kao što je Stipan, onda brak mora uspjeti".



U posljednje vrijeme, nastavlja, predsjednika rijetko viđaju, no kada se vide, on izrazi zadovoljstvo zbog svog čina.



- Rijetko nas pita za brak, vjerojatno kada nas vidi zajedno, misli da je sve u redu. Malo pričamo jer uvijek je u strci i teško nađe vremena - govori Hrčan.



Slavica i Slavko Zidar u braku su 37 godina te on, kažu, funkcionira besprijekorno. Našalit će se pa reći kako je to upravo zato što ih je njihov Stipan oženio.



- Sjećam se kako smo tog dana prije vjenčanja sadili krumpir na polju, a potom se na brzinu otišli vjenčati u vijećnicu. Putem smo se uspjeli i posvađati, no pred Stipanom je sve išlo kao na traci, bez imalo problema. Ta svađa je možda bila i najveća u životu, poslije problema nije bilo. Možda to možemo zahvaliti upravo Stipanu - kaže nam 50-godišnji Slavko Zidar koji se današnjeg predsjednika ipak ne sjeća najbolje.



- Više se sjećam njegovog oca nego Stjepana. Posljednji put smo se vidjeli pred izbore 1990. godine na šanku - ističe Zidar.



Da je Mesić i na vjenčanjima bio spreman za šalu i podvale svjedoči nam 60-godišnji Duško Rađenović. Njih dvojica dan prije vjenčanja dogovorili su spačku koju su trebali izvesti u vijećnici, no to se ipak nije dogodilo.



- Stipan je uvijek bio raspoložen za šalu i zafrkanciju, pa smo tako slučajno sjetili da sutradan na mom vjenčanju napravimo malu spačku. Budući da smo tada moja buduća supruga Verica i ja bili drugih vjeroispovijest, dogovorili smo se da kada Stipan pita hoću li ovu ženu uzeti za suprugu, ja posve tiho kažem da, a on me zatim glasno upita jesam li siguran sto posto i da ponovim glasno da svi čuju. Nažalost, to ipak nismo učinili, vjenčanje je proteklo po protokolu, a ja nikada nisam doznao zašto - prisjeća se Duško Rađenović.



Šezdesetogodišnji Đuro Gavrilović 2. svibnja 1970. godine na dan svog vjenčanja bio je itekako nervozan. Mesić ga je, prisjeća se, prije ceremonije smirivao svojim vicevima.



- Svi smo bili nervozni, i supruga Ilanka i ja. Sjećam se Stipana kako je ozbiljno stajao pred svojim stolom, a ja sam postajao sve nervozniji. Onda me je počeo razveseljavati vicevima i pošalicama, a tijekom ceremonije pogledom i smiješkom smirivao je i suprugu i mene - kaže Gavrilović.



Teodor Začek također će reći da je Mesić bio predan svom poslu, ali i iskren tijekom ceremonije. Brak njegove supruge Vere i njega sklopljen je 22. travnja 1970. godine.



- Stipe je volio taj posao, bio je revan u izvršavanju dužnosti. Sjećam se da je bio toliko usredotočen na protokol da nije ni primijetio da mu nema kemijske olovke na knjizi vjenčanih kako bismo se na kraju mogli potpisati u nju.



Kada je naposljetku to shvatio, samo se nasmijao i počeo pretraživati džepove, no kemijsku je ipak morao uzeti nekome od prisutnih u prostoriji. Mislim da mu je tada bilo malo nelagodno, no sve je dobro prošlo - prisjeća se Teodor Začek.



Predsjednik Stjepan Mesić, otkrivaju nam njegovi sugrađani, obožavao je i sport. Tako je neko vrijeme i sudio na niželigaškim utakmicama u Orahovici.



- Suđenjem na utakmicama se bavio rekreativno. Bio je blag sudac, rijekto bi pokazivao kartone. Sjećam se da je bilo i par utakmicama na kojima su mu zviždali, no sve u svemu je bio više nego korektan sudac - pričaju nam sumještani.



Nogomet je, kažu, volio oduvijek, pa je znao loptu natjeravati na tratini kraj kuće odmah nakon povratka sa posla.



- Njegova supruga Milka tada bi se samo hvatala za glavu jer se nije ni presvukao, a igrao je u cipelama. Često bi se derala na njega sa prozora zbog cipela - kaže Slavko Zidar.



Osim nogometa, Mesić će u Orahovici ostati upamćen i po boksu te rukometu. Naime, upravo je on iz Francuske, gdje je bio kod rodbine, u rodno mjesto donio prve boksačke rukavice i rukometnu loptu.



- Ambulanta je nekoliko dana bila prepuna razbijenih noseva. Svi smo se zbog njega boksali i stradavali. Rukomet smo također igrali zbog njega - prisjeća se tih dana njegov kum Franjo Perković.

Sudio na nogometnim utakmicama i razbijao noseve sugrađanima





- Radio sam to jer mi je to bilo u opisu posla, no mogu reći da sam uživao u tome. Drago mi je danas sresti na ulici te parove i vidjeti da su i dalje sretni u braku - ispričao nam je predsjednik Mesić kojem je bilo drago čuti kako većina brakova koje je on sklopio i dalje funkcioniraju.

Mesić: Drago mi je na ulici susresti te parove

Predsjednik Stjepan Mesić ugodno se iznenadio kada smo ga upitali o njegovom prijašnjem angažmanu u gradskim vijećnicama Orahovice i Zagreba. Kako nam je ispričao, tih se dana rado sjeća.



Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:33