Kako popraviti krov ako suvlasnik to ne želi?

Stanujem u kući koja ima dva kata. Vlasnik sam jednoga, a drugi je u vlasništvu suvlasnika koji kuću koristi samo povremeno, uglavnom ljeti. Zajednički dijelovi kuće, posebno krov i fasada, u veoma su lošem stanju jer je kuća sagrađena prije Drugog svjetskog rata. Predložio sam suvlasniku da popravimo krov i stavimo novu fasadu kako bismo spriječili daljnje propadanje kuće i štetu (naime, ja sam vlasnik drugog kata i već mi je počela probijati vlaga, zidovi su crni od vlage i nema smisla bojati ih svako malo). Suvlasnik se oglušuje na moju zamolbu jer na prvom katu još nije počinjena tolika šteta kao na mojem. Koja su moja prava i obveze? Mogu li sam popraviti krov i teretiti susjeda za polovinu troškova? Što sve trebam poduzeti prije nego se uputim u spašavanje kuće?



- Ako je na nekretnini uspostavljeno etažno vlasništvo, onda je zakonska dužnost suvlasnika da odrede zajedničkog upravitelja i osnuju zajedničku pričuvu. Određivanjem upravitelja nekretnine briga oko upravljanja zgradom i oko naplate pričuve većim dijelom prelazi sa suvlasnika na upravitelja. Za nekretnine kojima nije osigurano upravljanje jedinice lokalne samouprave su dužne odrediti prinudnog upravitelja. U pravilu su jedinice lokalne samouprave općim aktom već odredile tko je prinudni upravitelj svih nekretnina na njihovom području.



Predlažem da, prije svega, pozovete susjeda-suvlasnika na zajedničko snošenje troška sanacije krova i fasade te na određivanje zajedničkog upravitelja. To napravite pismenim putem da imate dokaz. Ako se problem ne riješi, u jedinici lokalne samouprave zatražite podatak o tome tko je prinudni upravitelj zgrada na vašem području, te se njemu obratite sa zahtjevom da se vašoj zgradi osigura prinudna uprava i izvrše popravci.



Ukoliko je vaša zgrada u tako lošem stanju da zbog oštećenja zajedničkih dijelova prijeti opasnost za život i zdravlje ljudi, podnesite prijedlog građevinskoj inspekciji da naloži izvršenje nužnih popravaka, sukladno svojoj zakonskoj ovlasti. Kao krajnju mjeru, pred sudom provedite postupak osiguranja dokaza i nakon toga o svojem trošku, putem ovlaštene osobe, izvršite nužne popravke te od susjeda-suvlasnika potražujte naknadu.



Ako će doći do parnice sa susjedom (suvlasnikom) radi naknade troškova, moguće je da će susjed kao tuženik iznositi razne prigovore, pa tako i da je majstor bio neodgovarajući, da su radovi bili nepotrebni i slično. Međutim, ako ste postupali s dužnom pažnjom u izboru majstora i ako ste još k tome ranije susjeda pozvali na ispunjenje zakonske dužnosti izbora upravitelja, smatram da će takvi prigovori ostati bez učinka.



Opisano ponašanje drugog suvlasnika vaše nekretnine vjerojatno je ostatak mentaliteta koji je vladao u vrijeme ranijih propisa. Naime, tada vlasnici i korisnici stanova nisu imali interes za plaćanjem stanarina i naknada za održavanje jer je na snazi bio sustav solidarnosti u upravljanju zgradama u kojem su se sredstva prikupljena od vlasnika ili korisnika stanova u jednoj zgradi putem fondova i SIZ-ova koristila za održavanje drugih zgrada. Danas je uređenje drukčije, te je osiguravanje sredstava za održavanje zgrade i njihovo razumno korištenje u interesu samih suvlasnika.



 Pri kupnji stana 2002. godine uredno sam platio pet posto poreza na nekretninu. To mi je bila prva nekretnina. Jesam li sada, ako kupujem veći stan, oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina? Veći mi je stan potreban jer imam dvoje djece.



- Smatram da biste mogli biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina ako stan koji imate u vlasništvu ne zadovoljava stambene potrebe vas i vaše obitelji, u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina. Naime, tumačenjem Zakona može se zaključiti da on dopušta mogućnost da porezni obveznici koji traže pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina već imaju u vlasništvu nekretnine, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe.



U smislu navedenog poreznog propisa, stambena površina, koja, ovisno o broju članova uže obitelji, zadovoljava stambene potrebe građana i rješava njihovo stambeno pitanje jest: za jednu osobu 50 m2 stambenog prostora, za dvije osobe 65 m2 stambenog prostora, za tri osobe 80 m2 stambenog prostora, za četiri osobe 90 m2 stambenog prostora, za pet osoba 100 m2 stambenog prostora, za šest osoba 110 m2 stambenog prostora, za sedam i više osoba 120 m2 stambenog prostora.



Ako sadašnjim stanom, u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, nije riješeno stambeno pitanje vaše obitelji, onda smatram da imate osnovu za oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina, pod uvjetom da ostvarujete i ostale zakonske uvjete - hrvatsko državljanstvo i prijavljivanje prebivališta na adresi novoga stana. Nakon kupnje većeg stana, u roku od trideset dana od dana sklapanja ugovora podnesite poreznu prijavu sa zahtjevom za oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina.


Boris Makarović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 13:27