Kamenovali kuće srpskih povratnika i palili okućnice

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2006. u 14:01

BENKOVAC - Četvorica muškaraca iz Škabrnje uhićena su jer su rano jutros kamenovala kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim kod Benkovca te im palila okućnice.

Nakon kriminalističke obrade policajci su istražnom sucu Županijskog suda u Zadru danas poslijepodne priveli Zorana Bilavera (31), Ljubu Bašića (44), Denisa Žilića (36) i Ivana Dusparu (23), svi iz Škabrnje i okolnih naselja. Neslužbeno, Denis Žilić bivši je policajac, a Ljubo Bašić razvojačeni branitelj.

Osumnjičeni su da su jutros oko 2.50 sati kamenovali četiri kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim te polijevali benzinom okućnice i zapalili ih, pri čemu je izgorjelo oko tri hektara suhe trave i niskog raslinja. Na poziv preplašenih Srba povratnika policajci su brzo intervenirali i gotovo na djelu zatekli Bilavera, Bašića i Žilića, dok je Duspara uspio pobjeći. Lišili su ih slobode te ih odveli u benkovačku policijsku postaju, gdje su ih podvrgnuli kriminalističkoj obradi.

Zoran Bilaver je pružao otpor policajcima koji su ga uhitili, pa su ga oni svladali i stavili mu lisice. Uhićeni trojac bio je pijan, utvrdili su policajci koji su ih testirali na alkohol u postaji. Tijekom jutra pronašli su i priveli i Ivana Dusparu. Osumnjičenici su danas oko 18 sati sprovedeni istražnom sucu Milanu Pećini u Zadar zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja, uništenja i oštećenja tuđe stvari te narušavanja javnog reda i mira.

- Ovo je peti put da mi napadaju kuću, a kad je obnova prvi put napravljena, bacili su mi bombu i zapalili kuću, pa mi je hrvatska država obnovila kuću drugi put. Tada, 2004., u posjetu mi je bio i premijer Sanader. Vratio sam se u Biljane prije tri godine, a prije toga sam šest godina bio u Australiji - rekao je još šokirani Svetozar Škorić (65).

Svetozara i njegovu suprugu Sofiju (74) probudili su povici "Četnici, idite ća!" i "J... vam majku četničku!" te udarci kamenja o kuću.

Kad su prozorska stakla spavaće i dnevne sobe razbijena, Svetozar je pokušao zatvoriti grilje, a onda su mu i one razbijene uz povike "Šta zatvaraš, majku ti j...".

Vidio je tada, stisnut od straha i užasa uz prozorski zid, nekoliko muških silueta kao polijevaju kantom oko njegove kuće i potom pale vatru. Odmah je zvao policajce i prva ophodnja je stigla za pet minuta.

Prema priči prestrašenih Srba, napadači su najprije bacali kamenje na kuću 75-godišnje Danice Škorić, onda su po nekadašnjoj mjesnoj trgovini pisali grafite "Bog prašta, Škabrnja ne", "HOS", "U", "Četnici, nema oprosta", "Jedna pogreška - smrt" i "Ne izazivaj više". Nakon toga je kamenovana kuća Nade Škorić, čiji je sin Slobodan bio hrvatski branitelj, zatim Svetozara Škorića i Sonje Kranjc, te je zapaljena vatra koja se proširila i na okućnice neobnovljenih srpskih kuća.

- Najviše se prepala 80-godišnja majka. Mislim da u naše dvorište nisu ulazili, nego su nas gađali kamenjem s ceste i odvalili nam jedan stup od ograde, neprestano psujući. Inače smo u dobrim odnosima s Hrvatima, pa i onima iz Škabrnje. Nama su susjedi Hrvati posudili bačve za vodu. Što ćete, dovoljna je jedna budala da se dogodi zlo - kaže Slobodanov brat Momčilo Škorić.

- Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje incident, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Maček podsjeća da su osumnjičeni počinitelji već uhićeni zahvaljujući pravodobnoj policijskoj intervenciji, te dodaje kako Vlada očekuje da će oni biti primjereno kažnjeni.

U Biljanima Donjim petero je srpskih povratnika koji su i prije provocirani i napadani, a danas su ih obišli predstavnici OESS-a te saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ratko Gajica.  


Osuđujući incident, Kirin je rekao da je načelnicima policija na područjima od posebne državne skrbi naložio da policija s više pažnje prati događaje na terenu i da sprječava ovakve izgrede.

- Vrijeme rata je iza nas i oni koji rade ovakve stvari ni malo ne vole svoju zemlju - rekao je Kirin, napominjući da ovakvi izgredi štete i Hrvatskoj kao turističkoj zemlji.

Građanima je poručio da bez  straha dojave svaki incident, jer je važna sigurnost svih građana ove zemlje. (I. Toma)

Kirin: Nitko neće uzimati zakon u svoje ruke

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najoštrije je osudio incient u Škabrnji i poručio da nikome neće dozvoliti da zakon uzima u svoje ruke, jer u ovoj zemlji postoje policija i pravosuđe."Takvi se incidenti ne smiju tolerirati i UNHCR pozdravlja pravodobnu i učinkovitu intervenciju vatrogasaca i djelatnika nadležne policijske postaje, te vjeruje da će svi počinitelji biti odgovarajuće sankcionirani u skladu s hrvatskim zakonima", izjavio je zamjenik predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn.

Unatoč činjenici da su takvi incidenti izolirani i da se sigurnosna situacija u područjima povratka u cjelini poboljšala, učestalost sličnih napada na povratnike i njihovu imovinu u Zadarskoj županiji posljednjih mjeseci je zabrinjavajuća. Posebno zabrinjava podatak da je jedna od povratničkih obitelji napadnuta već šesti put.

UNHCR se nada da takvi incidenti neće pogoršati sveukupnu situaciju u područjima povratka, te da će se intenzivirati napori koje hrvatska Vlada ulaže kako bi poboljšala ozračje u tim područjima, ali i omogućila izbjeglicama iz Hrvatske da se vrate u svoju domovinu u sigurnosti i dostojanstvu, kaže se u priopćenju UNHCR-a.

UNHCR osuđuje napad

Predstavništvo Ureda Visoko povjerenika UN za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj oštro osuđuje najnovije, opetovane napade na povratnike srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz te organizacije.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da je jutrošnji napad na kuće srpskih povratnika u tom mjestu zločin iz mržnje, ocijenivši da je tomu pridonijela i zadarska policija nereagiranjem u prijašnjim sličnim slučajevima.

"To je zločin iz mržnje. Sramotno je da se tako napadaju žene, djeca i starci. Zadarsko zaleđe ne smije više biti crna rupa u Hrvatskoj. To je kao Kosovo", rekao je Pupovac, koji je obišao Biljane Donje zajedno sa saborskim zastupnikom SDSS-a Ratkom Gajicom i predstavnikom OESS-a.

Pupovac je kazao da je o svemu razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Stjepanom Mesićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom te da je premijer zgranut tim izgredom, a ministar Kirin ogorčen ponašanjem policije u prijašnjim sličnim slučajevima.

Rekao je da su napadači, po njegovim saznanjima, bivši branitelj, bivši policajac i malodobna osoba.

Pupovac je na kraju dodao da je u Škabrnji počinjen stravičan zločin, ali da napadnuti ljudi nisu odgovorni za nj (u Škabrnji su okupacijske srpske postrojbe 1991. likvidirale više desetaka branitelja i civila). "Neka državna tijela procesuiraju one koji su počinili zločin u Škabrnji", rekao je Pupovac. Također je izrazio nezadovoljstvo što se zadarski župan Ivo Grbić i benkovački gradonačelnik Branko Kutija nisu pojavili na mjestu događaja.

Pupovac: To je zločin iz mržnje


Nikolina Radić

Izdvajamo