Kineskinja prisiljena pobaciti u šestom mjesecu

Kineska Ujgurka Arzigul Tursun, smještena je u šestom mjesecu trudnoće u bolnicu gdje pod stražom čeka red na pobačaj jer prema zakonima te zemlje može imati samo dvoje djece.



Nesretna majka jedna je od najpopularnijih ujgurskih pop pjevačica iz Kashgara.



„Arzigul je u krevetu broj tri“, izjavila je za Radio slobodna Azija medicinska sestra u bolnici Water Gate. „Prvo ćemo joj dati injekciju. Potom će osjetiti bol u trbuhu i dijete će samo izaći. Međutim, još joj nismo dali ništa – čekamo upute liječnika“, rekla je sestra.



Pobačaj je odgođen pod međunarodnim pritiskom, a Tursunini pristaše tvrde da će joj intervencija naškoditi zdravlju. Američki republikanski političar Christopher Smith poslao je pismo kineskom veleposlaniku u Washingtonu u kojem je zatražio da se ne izvrši ta „noćna mora prisilnog pobačaja“.



Njezin suprug Nurmemet Tohtasin za radio je ispričao da je Arzigul pobjegla iz sela kako bi izbjegla abortus. Iskoristila je trenutak kada je partijski dužnosnik koji ju je čuvao otišao na ručak. „Stigla je policija, partijski dužnosnici i članovi komisije za obiteljsko planiranje i svi su nas ispitivali. Zamjenica načelnika sela, Kineskinja Wei Yenhua, zaprijetila nam je da će nam zaplijeniti svu zemlju i vlasništvo ako ne dovedemo Arzigul nazad", rekao je Nurmemet.



Policija ju je u ponedjeljak pronašla kod rodbine i vratila u bolnicu.



Zakon o planiranju obitelji kineskoj hanskoj većini dozvoljava samo jedno dijete. Manjinama se dozvoljava troje djece ako žive na selu. Iako je Arzigul sa sela, njezin suprug je iz grada Gulja, što komplicira stvar.



Ako Tursun ne pobaci njezina će obitelj morati platiti 45.000 yuana (37.000 kuna) kazne zbog kršenja kineskog zakona o planiranju obitelji.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:07