Knjigu 'Čovjek u tami' osvojili su...

Izdavačka kuća Novela objavila je roman 'Čovjek u tami' američkog klasika Paula Austera. Odgovorite na nagradno pitanje i osvojite knjgu. Dijelimo tri primjerka.



Sedamdesetdvogodišnji književni kritičar August Brill u dugoj noći, mučen depresijom i nesanicom, pripovijeda priču o Americi koja se nije dogodila; u kojoj Blizanci još uvijek ponosno stoje, koja ne vodi rat u Iraku, ali vodi drugi građanski rat nakon izbora 2000. koji nisu donijeli pobjednika.



U kafkakijanskoj noćnoj mori, na strani Nezavisnih Američkih Država našao se Owen Brick, tridesetogodišnji mađioničar sa zahtjevnim zadatkom ubojstva čovjeka koji je izmislio rat – pripovjedača Augusta Brilla. U napetom iščekivanju sudara ili barem kolizije dvaju paralelnih svjetova u prepoznatljivoj Austerovoj metafikcionalnoj maniri slutimo još jedno inventivno i ludičko pripovjedačko majstorstvo.



Međutim, kako tama noći postaje sve dublja, priča Augusta Brilla mijenja svoj kolosijek, a ono što očajnički želi izbjeći ispričati, zahtijeva biti ispričano: nedavna smrt svoje supruge Sonie koju je tijekom dugogodišnjeg braka više puta razočarao i povrijedio, nesretan brak i usamljenost svoje kćeri Miriam, neutješno stanje svoje unuke Katye zbog brutalnog umorstva njezinog bivšeg zaručnika Titusa – kolateralne žrtve rata u Iraku. To su priče nastale u srcu tame, pune tuge i žalovanja, ispunjene osobnom i kolektivnom krivnjom, priče naše osobne i povijesne stvarnosti.



Paul Auster: U Americi je kao u noćnoj mori



U svojem četrnaestom romanu Paul Auster nepredvidljivo odustaje od prepoznatljivih narativnih postupaka od koji je već stvorio svoj vlastiti brend – metafikcije, zrcalne strukture, slučajnosti, promašaja i drugih postmodernističkih bravura u zalog osobne ispovijesti čovjeka čije je srce stegnuto od broja vlastitih promašaja i tuđih patnji. 



Čovjek u tami
roman je našeg vremena, knjiga koja nas beskompromisno suočava s tamom noći, ali koja istovremeno slavi svakidašnje radosti života u svijetu sposobnom za najgrotesknije nasilje.



Nakon desetak romana navikli smo gledati Paula Austera kako lomi stare granice. Ovaj put će vam slomiti i srce.  The Independent



Roman u mračnom političkom tonu 'jednog od najvećih američkih pisaca'. Time Out



Ovaj roman počinje s egzistencijalističkom jezom, zatim se provlači kroz nadrealistički borhesovski labirint, da bi završio nježno i ljudski, s djedom i unukom koji zajedno krate dugu besanu noć.  
The Washington Post



Paul Auster rođen je u Newarku, država New Jersey 1947. godine. Englesku i komparativnu književnost diplomirao je na Sveučilištu Columbi. Svjetsku popularnost i sveopće priznanje kritike stekao je Njujorškom trilogijom. Napisao je još desetak romana, četiri knjige autobiografskih zapisa i zbirku poezije Nestajanja. Autor je i nekolicine filmskih scenarija od kojih su najpoznatiji  Dim i Dim u lice, Glazba slučaja i Lulu na mostu. Neke od njih je i sam režirao ( Lulu na mostu, Inner Life of Martin Frost). Čovjek u tami četrnaesti je Austerov roman kojim nastavlja svoju uspješnu spisateljsku karijeru. Knjige su mu prevedene na 35 svjetskih jezika.





Josip Barbarić (Sesvete)

Tatjana Vuletić (Zagreb)

Anđa Pranjić (Zagreb)



Nagrada stiže poštom.
Dobitnici:



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53