JELENA LOVRIĆ

KOMENTAR IZBORA Glavna vijest je pobjeda Ivana Kovačića u Omišu!

 Vojko Bašić/CROPIX

Uvjerljiva pobjeda nezavisnog Ivana Kovačića za gradonačelnika Omiša vijest je dana prijevremenih izbora u sedamnaest gradova i općina koji nisu uspjeli donijeti proračun za ovu godinu, pa su zato slijedom zakona morali ponovno birati svoje lokalne vlasti. Omiš nije ni najveći ni najvažniji među njima, ali implikacije tamošnjih izbora sve bi druge mogle ostaviti u drugom planu.

Čak i Dubrovnik u kojem je na djelu svojevrsni status quo, premda je prednost Andre Vlahušića pred HDZ-ovim kandidatom značajna. Generalno, odnos je snaga između ljevice i desnice uglavnom izjednačen. HDZ će vjerojatno govoriti o vlastitom uspjehu, jer je malo podebljao svoj skor, ali kako su sami isprovocirali izbore u svih sedamnaest mjesta, na kraju i nisu mnogo profitirali. SDP je ostao približno na istom, što znači da je svoj pad uspio zaustaviti. Uglavnom, prelijevanje iz šupljeg u prazno.

Ali, pobjeda Ivana Kovačića, najvećeg dobitnika nedjeljnih izbora, može se pokazati glasnikom važnih promjena na hrvatskoj političkoj sceni. Trijumf do prije dvije godine javnosti posve nepoznatog četrdesetogodišnjaka, veliki je vjetar u krila već respektabilnom Mostu Bože Petrova, gradonačelnika Metkovića, koji za iduće parlamentarne izbore gradi koaliciju na terenu već dokazanih nezavisnih lista te vjerojatno jednako provjerenih pojedinaca. Ako je suditi po njihovom uspjehu, čini se da u politici dolazi vrijeme ljudi koji nisu izašli iz stranačkih inkubatora. Nije riječ samo o potpuno novim ljudima, nego i o politikama posve drugačijim od dosadašnjih.

Naime, Ivan Kovačić, sveučilišni profesor zubne protetike, potpuni dođoš u politiku, koji je prije dvije godine u Omišu prekinuo decenijsku HDZ-ovu vladavinu natopljenu aferama, široj je javnosti postao poznat kad je prodao vlastiti službeni automobil kako bi mogao financirati lokalni dječji vrtić. Poput nezavisnih gradonačelnika u još nekim dalmatinskim općinama, ponašao se asketski. Štedio je na sebi, spašavao grad od dugova. HDZ mu svoj poraz nije oprostio. Između ostalog, uz malu pomoć neke fantomske strančice srušio mu proračun. Ali Omiš pod svoju vlast nije uspio vratiti.

Ako rezultati izbora u tom gradu ne ostanu bez odjeka, onda se možda može govoriti o povratku morala i vjerodostojnosti u hrvatsku politiku. Nadati se da će Most biti građen od mnogo boljeg i principijelnijeg materijala nego anarhični i od političkih kontradikcija sklepani Živi zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:21