REFERENDUM O BRAKU

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Vlada više ne može sjediti skrštenih ruku

Od premijera se očekuje baš ono što je dosad propustio: da hitno preokrene retrogradne procese
 Goran Mehkek / CROPIX

Jutro nakon referenduma o braku Hrvatska se probudila na Balkanu. S kojeg je proteklih godina svim silama pokušavala uteći. Taman kad se članstvom u Europskoj uniji smatrala spašenom, ukupni korpus promjena koje su ostvarene u pristupnom procesu ljulja se i ruši poput kule od karata.

Europski karakter države pod znakom je pitanja. Gdje si bio proteklih petnaestak godina - nigdje, što si radio - ništa! Nisu samo njemački mediji konstatirali da je Hrvatska, koja je vazda funkcionirala kao zapad Istoka, sada napravila korak unazad i postala istokom Zapada.

Taj će se osjećaj razočaranosti novom članicom EU, koja se odjednom pokazuje kao homofobna i zatucana zemlja, u kojoj rigidna Crkva dirigira društvom, povećavati s već pokrenutim i najavljenim referendumskim inicijativama. Prije svega onom o ćirilici, kojom se kane ukinuti manjinska prava.

Bruxelles je Hrvatsku vidio u ulozi faktora europeiziranja cijelog prostora bivše Jugoslavije. Zagreb je za ostatak regije trebao biti svojevrsna lokomotiva koja će vući prema Europi. Ali kompozicija je krenula u kontra smjeru. Balkanski se mentalitet u hrvatskoj glavi pokazuje jačim od europskog.

Ne samo da Hrvatska ne obavlja namijenjenu joj ulogu, nego se i sama vraća u povampirene devedesete. Želi li spriječiti daljnje urušavanje i poništavanje europskog karaktera hrvatske države, aktualna Vlada ne može sjediti skrštenih ruku. Kako je uglavnom odgledala insceniranje referenduma o braku.

Nije dovoljno ni ponavljati da se izjašnjavanje o ćirilici neće dopustiti. Od Zorana Milanovića i njegove Vlade ne očekuje se da poginu na braniku manjinskih prava. Od premijera i njegova kabineta očekuje se da hitno poduzmu sve kako bi se retrogradni procesi preokrenuli. Baš ono što su dosad propustili.

Od promjene zakona, prije svega onoga o referendumu, do promjene ozračja u državi. Ako je Europa bila stvar nacionalnog konsenzusa, sinkronizirani cilj svih stranaka, onda bi i obrana stečenih pozicija morala biti zajednička. To je minimum oko kojeg bi se vlast i opozicija morale dogovoriti. U općem interesu. Nastave li sa svađanjem naroda, pokrenute bi ih furije jedne i druge mogle pregaziti. Stvar je nacionalne odgovornosti da se sunovrat Hrvatske iz Europe na Balkan pokuša zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:45