SKANDAL U GRADU HEROJU

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Vukovar je bio trening Stožera za državni udar u Hrvatskoj

Šef HDZ-a smatra da bi ga radikalizacija mogla dovesti na vlast. On je jasno pokazao da je zadovoljan događajima
 Emica Elvedji / CROPIX

Je li Vukovar - nakon što su pripadnici samozvanog stožera za njegovu obranu u ponedjeljak, na Dan sjećanja, cijeli grad doslovce kidnapirali - je li, dakle, Vukovar još uvijek u sastavu Hrvatske ili je Tomislav Josić faktički izveo secesiju i odcijepio ga od državnog korpusa?

OPERACIJA PROTIV DRŽAVNOG VRHA Ljudi u crnom su javljali: ‘Drugovi stoje na 30 m od nas!’

Nesporna je činjenica da je na dan tužne obljetnice u Vukovaru funkcionirala samo jedna vlast. Vlast Stožera. Neformalne grupice branitelja koja se prije nekoliko mjeseci okupila na antićiriličnoj platformi. Premda se vlast može dobiti samo na izborima, oni se danas, bez ikakva izbornog legitimiteta, ponašaju kao jedina stvarna vlast u Vukovaru. Oni su dirigirali Kolonom sjećanja, pred kamerama zahtijevali da se jedino njih ima slušati, oni su predsjednike Republike, Sabora i Vlade zaustavili, blokirali i onemogućili u obavljanju njihovih dužnosti. Tko su zaista ti vrhunski organizirani i umreženi ljudi, što zaista hoće, koji su im ciljevi? Protive se ćirilici, u predvečerje svoje vukovarske diverzije slikaju se u crnim košuljama, pod posterom osuđenog ratnog zločinca.

Ako su jučer određivali tko smije koračati Vukovarom, a tko je nepoželjan, hoće li sutra Josić i družba uzurpirati i druge poluge vladanja? Hoće li objaviti da ne priznaju hrvatske zakone ni legalno izabranu vlast, na lokalnoj kao ni na državnoj razini? Nemoguće? Pa oni to već rade. U Koloni sjećanja poslužili su se lampionima, a onda i fizičkom silom kao balvanima. Da spriječe prolaz predstavnicima najviše državne vlasti. Pljunuli su na njihove funkcije. Dakle, na državu. Oni su u ponedjeljak trenirali klasičan pučistički model. Kao što razbijaju ploče na državnim ustanovama, tako su razbili i Kolonu sjećanja. Rascijepili su i branitelje. Razdvojili čak i najbliže ratne drugove, one koji su u obrani bili rame uz rame.

Trenutno se čine silno moćnima. Za njima su koračali deseci tisuća ljudi. Šefovi države morali su im se ukloniti. Vjerojatno se osjećaju pobjednicima. Ali oni su u ponedjeljak odmarširali u svoju Pirovu pobjedu. Prvo, zato jer su se pokazali kao najobičniji lažljivci i prevaranti. Danima su tvrdili da neće kvariti zajedničko obilježavanje obljetnice vukovarskog stradanja i istodobno potajno kovali plan opstrukcije. Tko će im više vjerovati?

Drugo, Povorka sjećanja u njihovoj režiji pokazuje da im ništa nije sveto. Ni Vukovar ni njegova žrtva. Ponizili su aktualnu vlast, ali su ponizili i one simbole koje hrvatski narod doživljava kao svetinje. Svojom beskrupuloznošću zgrozili su i uplašili javnost. Njihovo konstruiranje umjetne podjele, i to na točki na kojoj je nacija uvijek bila jedinstvena - činjenica je, naime, da ni oko čega u Hrvatskoj ne postoji takva sloga kao oko Vukovara - doživjelo je jednoglasnu osudu. Čak i oni koji su bliski njihovim antićiriličnim argumentima osudili su zloupotrebu vukovarske komemoracije. Na koncu je i Tomislav Karamarko morao promrsiti da sprečavanje sudjelovanja državnog vrha u mimohodu i odavanju počasti vukovarskim žrtvama nije bilo baš u redu.

Treće, Stožer je sam sebe striptizirao pokazujući da im rušenje prava na ćirilicu nije krajni cilj. Pravi je cilj rušenje legitimno izabrane vlasti. A pobuna protiv dvojezičnih ploča samo je instrument ostvarenja tog scenarija. Aktualnoj se vlasti može zamjeriti milijun stvari, ali Josić i kompanija učinili su razvidnim da postoje još gore solucije. Suprotno svojim namjerama proizveli su prilično široko solidariziranje s Milanovićevom Vladom. Zato jer su svojim nasilnim metodama pokazali da se iza brda valja jedna mnogo opasnija opcija. Koja je divlja i nedemokratska i Hrvatsku bi vratila u civilizacijski krug iz kojeg se jedva izbavila.

Posve je očito da se s raznih strana, od nekih biskupa do vukovarskih harambaša, pokušava spakirati priča o potpunom rascjepu između državnog vrha i naroda, sve kako bi se stvorili uvjeti za smjenu vlasti. Samo je pitanje tko je u tom scenariju mastermind. Radi li Stožer za HDZ ili je možda obratno? HDZ je u Vukovaru pokazao vidno zadovoljstvo razvojem situacije. Karamarko očito smatra da će ga politička radikalizacija dovesti na vlast. Ali isto bi se tako moglo dogoditi da će Tomislav Josić s njim na koncu obrisati pod. Naime, možda je aktualni šef HDZ-a za vukovarske stožeraše ipak previše umjeren. Njemu je ljuto desničarenje vjerojatno tek sredstvo za osvajanje izbora i vlasti. Oni koji su uzurpirali vukovarsku komemoraciju misle ozbiljno. Njima politički radikalizam nije tek puki taktički manevar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:17