PROMOVIRANJE DROGA

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Da je Popaj bio pametniji, nosio bi ‘U’, umjesto pušio joint

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Vijest je stara nekoliko dana i manje-više poznata. Izvjesni građanin Stjepan Pavleković iz Lepoglave na svom Facebook profilu još prije dvije godine objavio je slike Popaja kako puši marihuanu i Snjeguljice kojoj vještica nudi indijsku konoplju. No nije se svima svidjela njegova objava i u ime budne države uskoro su Pavlekoviću na vrata pozvonili policajci. Priveli su ga na razgovor jer je “promovirao opojne droge” što je, kao što je poznato, ozbiljno kazneno djelo i sud je Pavlekovića kaznio sa 1000 kuna. Nije završio u obližnjoj lepoglavskoj kaznionici, ali je službeno evidentiran kao kriminalac koji propagira širenje i konzumaciju opojnih droga.

Okej, vjerojatno to nije dopušteno u svijetu braće Grimm i Walta Disneyja, ali pošto ne znamo što o marihuani misli Oliva i frču li jointe sedmorica umornih patuljaka nakon povratka iz rudnika, nije na nama da sudimo o sudskim presudama.

A opet, čitajući o Pavlekovićevoj kazni, može na pamet pasti usporedba s jednom ne tako starom presudom, koja upućuje na zanimljivu praksu ovdašnjih sudaca. Kada je u kolovozu 2011. zagrebački obrtnik Jakov Marković na štandu u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire s natpisom “Za dom spremni”, Općinski sud u Kninu odbacio je optužnicu, a Marković je oslobođen optužbe. Sutkinja Katarina Peršen objasnila je kako je “sudionicima mirnog okupljanja zabranjeno nositi obilježja koja pozivaju na bilo koji oblik nesnošljivosti”, što ovdje nije slučaj jer se okrivljenom stavljalo na teret da je “nabavio, izložio i prodavao predmete“.

Nije šija nego vrat, a majicu Crne legije se smije prodavati, ali ne i nositi, proizlazi iz odluke kninske sutkinje.

Usporedbe su vražja stvar, ali prema sudskoj praksi ispada kako Stjepan Pavleković ne bi bio kažnjen da je objavio fotografiju Popaja na Drini ili Snjeguljicu u uniformi pripadnice ustaške ženske mladeži dok kliče poznati operni usklik “Za dom spremni”. Kada, međutim, vještica dilerica neiskvarenoj Snjeguljici ponudi travu, zlikovac koji je to smislio ekspresno je kažnjen. To se u hrvatskoj svakodnevici zove pravna država. Koju osjeća i Milorad Pupovac, kojega je - opet na Facebooku - čestiti hrvatski političar, moralno čist poput gorskog potoka, Branimir Glavaš, opisao svojim tradicionalno suptilnim rječnikom: “Pogledajte ovu njušku i uvijek imajte na umu kako je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj, jedinica mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini...” napisao je Glavaš na svom Facebook profilu objavivši uz to Pupovčevu sliku. “Kakav govor mržnje? Toga tu nema. Zar nije Pupovac bljuvao mržnju?” u medijima sada nariču Glavaševi pobočnici.

Kada se uzme logika koja vlada Hrvatskom, nije da nisu u pravu. Pupovac treba biti sretan ako vlasti ne saznaju da se u mladosti družio s Popajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:30