PIŠE BORIS VLAŠIĆ

KOMENTAR Što će sada Bujancu i Horvatinčiću selfie s Markova trga ako ih se nakon svega Kolinda odriče?

 CROPIX

Kako sad - nije znala? Tko je znao? Tko je trebao znati? Kome je bilo povjereno da zna? Jer netko je znao, netko je sastavio popis uzvanika, netko ga je odobrio i poslao pozivnice i tako napunio Markov trg pri inauguraciji.

Povjerljivi izvor blizak predsjednici rekao je kako predsjednica Grabar Kitarović nije provjerila listu gostiju pozvanih na inauguraciju. Tek, tražila je da na popisu bude njena obitelj i nekoliko prijatelja iz NATO-a. O ostalima nije vodila računa.

To ima smisla i sasvim je budalasto. Ima smisla jer naravno da predsjednica neće određivati baš svako ime i osobu koju želi vidjeti na inauguraciji, ali je i jeftino da se na ovakav način trudi distancirati od Velimira Bujanca, Milana Bandića, Josipa Klemma, Tomislava Horvatinčića.

Prvi je osuđen zbog dilanja kokaina, drugi je optužen zbog korupcije, Klemm je priznao da je utajio porez od države, a Tomislavu Horvatinčiću se dugo već sudi jer je gliserom ubio dvoje talijanskih turista. Ah, da, bio je i Tomislav Merčep. Njemu ova država koju predstavlja predsjednica Grabar Kitarović sudi zbog ratnih zločina. To bi značilo da ga ova država ne želi na slobodi, da postoje ubijeni ljudi, ali i svi ostali zbog kojih ga je država spremna strpati u zatvor na dugi niz godina.

Takve se osobe ne pojavljuju slučajno na velikim državnim svečanostima.

Naravno, svi oni, koji sa svojim optužnicama i presudama predstavljaju sve ono što ova država deklarativno ne bi trebala podnositi, činili su lakrdiju od inauguracije. Ali su istodobno predstavljali Hrvatsku koja je Kolindi Grabar Kitarović donijela pobjedu i ponudila joj lentu. Ona predstavlja njihovu predsjednicu, a to je pokazala i time što ih se nije odrekla.

Bilo je to istodobno nepristojno prema svima koji bi htjeli živjeti u poštenoj zemlji, gdje će se društveni ugled stjecati znanjem, radom i poštenjem, kvalitetama i koji bi htjeli da predsjednica bude osoba koja će štititi te vrijednosti.

Zato je budalasto, iako i beskrajno jeftino, praviti se da ih predsjednica Grabar Kitarović nije htjela na inauguraciji. Netko tko je imao moć odlučivati u njeno ime ih je pozvao, a to je isto kao da ih je sama pozvala, svakog ponaosob. Jer, koga vraga su se tamo slikali svojim mobitelima, zgražali javnost, ako ih se predsjednica sada, nakon inauguracije, odriče, šalje poruke javnosti da nije imala veze s uzvanicima.

Što da oni rade sa svojim fotkama, kome da ih pokažu, kako da se hvale ako su bili nepoželjni?

Naravno da je imala veze s njihovim pojavljivanjem. Bili su njeni gosti, svojim su prisustvom veličali svečanost priređenu njoj u čast.

Njima je mahala, njima se osmjehivala i prvenstveno njima, na trgu, govorila o tome kako ona zamišlja Hrvatsku. I što god ona govorila, njima je njihova pozicija poručivala, ovdje ste sigurni, ovdje vas pravda neće dostići, ovdje vam zakon ništa ne može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:41