'Konačno sam u slobodnoj domovini'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2008. u 21:14

AGREB - Zvonko Bušić, hrvatski emigrant osuđen u SAD-u na doživotnu robiju zbog otmice zrakoplova, večeras oko 21.30 prvi put nakon 32 godine zatvora stupio je hrvatsko tlo.

Članovi uže obitelji zajedno sa suprugom Julienne Eden Bušić čekali su ga u VIP salonu, a pet stotina simpatizera; prijatelja i poznanika te branitelja Domovinskog rata, noseći hrvatske zastave, pozdravili su Bušića sa domoljubnim pjesmama i skandirajući njegovo ime.

"Zovi samo zovi", "Lijepa li si", "Vilo Velebita" te još niz pjesama, od kojih su većina bile sa repertoara Marka Perkovića Thompsona i Miroslava Škore dominirali su terminalom. Nekoliko tinejđera uspjelo je nagovoriti osobe oko sebe da skandiraju pozdrav ‘Za dom spremni’, no, ubrzo ih su ostali ušutkali.

Među okupljenima bili su i  Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić koji su s Bušićem i njegovom suprugom Julienne 1976. oteli američki avion kompanije TWA kako bi nad Parizom i Londonom izbacili letke u kojima upozoravaju na težak položaj Hrvata u Jugoslaviji.

Prvo se okupljenima obratio Dražen Budiša, koji se ranije novinarima predstavio, kao zastupnik obitelji Bušić.

 - Prije 32 godine Zvonko Bušić, njegova supruga i suradnici željeli su obavijestiti svijet o položaju Hrvatske u ondašnjoj državi. Učinili su to na način na koji su oni mislili da je nabolji. U njihovoj akciji stradao je jedan nevin čovjek, Brian Murray, oni su duboko zažalili zbog te žrtve, oni to nisu  željeli učiniti, to je bio splet nesretnih okolnosti, izrazili su više puta duboko žaljenje - rekao je Budiša.


Potom se okupljenima obratio umorni Bušić.

- Moj današnji dan, možete si zamisliti, najsretniji je dan u mome životu. Kad bi svaki od vas jedan posto osjećao radost koju ja osjećam, Hrvati bi bili danas jedna od najsretnijih naroda u svijetu - rekao je Bušić, čiji je govor popraćen frenetičnim pljeskom nakon kojeg se zahvalio na solidarnosti zbog dočeka.

- Ja sam umoran k’o pas, prljav kao svinja jer mi nisu dopustili ni da se umijem ni okupam u zadnjih 60 sati. Inače američki agentu tretirali su me dobro - rekao je Bušić.

-  Htjeli su me ubaciti kao nekog lopova, kriomice, ispod stola... Ja se ne sramim doći u Hrvatsku - rekao je Bušić, čime je dao do znanja da ga je hrvatska policija htjela izvesti kroz sporedni izlaz. Usto, Bušić se zahvalio svim braniteljima domovine, a posebno invalidima Domovinskog rata. Među onima koji su čekali Bušića bili su Thompson, Ivić Pašalić, Slobodan Lang, Ante Kovačević, Marin Sopta i pater Vjeko Lasić.

 
 

Ivica Radoš, Ante Milković

Izdvajamo