Kosor: Cigelj sama tražila sigurnosnu provjeru

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.01.2007. u 12:39

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ponovno je danas odbacila optužbe da je naredila nedavno smijenjenoj predstojnici Ureda za udruge Jadranki Cigelj da zatraži sigurnosnu provjeru članova Savjeta za razvoj civilnog društva, ponovivši u Saboru da za takvu provjeru nije znala.

SDP-ova zastupnica Milanka Opačić tijekom saborskog aktualnog prijepodneva optužila je Kosor da je naredila Jadranki Cigelj sigurnosnu provjeru članova Savjeta.

Upitala ju je dokad će za taj i druge njezine propuste, poput smjene pomoćnika u njezinu ministarstvu te ukinutog zakona po kojemu su djeca branitelja imala povlastice pri upisu na fakultete, odgovarati drugi.

CIGELJ: RASKRINKAT ĆU JADRANKU KOSOR

Kosor joj je odgovorila kako je Cigelj sama tražila sigurnosnu provjeru, da to dokazuje i njezin potpis na dopis obavještajnim službama, a optužbe na svoj račun nazvala je lažima.

Istaknula je da je zaprepaštena saznanjem o sigurnosnoj provjeri, da je reagirala odmah drugi dan jer je, kaže, skandalozno i nedopustivo na taj način narušavati inače vrlo dobar odnos Vlade i udruga civilnog društva.

Na prozivke za smjene svojih pomoćnika, Kosor je rekla da su oni, čim je doznala da su protiv njih pokrenuti kazneni postupci, i smijenjeni, dok je na optužbe za zakon koji je ukinuo Ustavni sud odgovorila da je i Zakon o pravima branitelja koji je donijela bivša vlast sadržavao odredbu o povlaštenom upisu djece branitelja.

SDP-ovce je prozvala jer su, kako je rekla, tijekom glasovanja o tom zakonu napustili sabornicu pa je, kaže, deplasirano prigovarati nečemu što je dobilo potporu saborske većine.

Izvijestila je da njezino Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti radi na iznalaženju rješenja kako pomoći djeci branitelja pri upisu u škole i na fakultete.

Opačić je, nezadovoljna odgovorom, potpredsjednicu Vlade optužila da je tajne službe "stavila u funkciju obračuna s političkim neistomišljenicima", upitavši dokad će obavještajna zajednica "njuškati po našim životima". (Hina)

Izdvajamo