Krčki će aerodrom opet oboriti rekord

RIJEKA - Sudeći po broju putnika koji su kroz Zračnu luku Rijeka prošli do kraja rujna, krčki će aerodrom i ove godine oboriti svoj rekord i time će ponovno biti bolji od najbolje predratne godine.



Međunarodnih putnika više je za čak 45 posto nego godinu ranije (bilo ih je 146.435), a ukupan broj putnika veći je za 41 posto.



Prošle je godine najbolji predratni rezultat premašen za čak 114 posto, a kako kaže direktor riječke Zračne luke Mario Pašćenko, u 2005. godini bili su i jedini hrvatski aerodrom koji je prestigao najbolju predratnu godinu.



Novi cilj im je 200 tisuća putnika, a zanimljivo je i da riječki aerodrom gotovo da uopće nema domaćeg prometa, što je u bivšoj državi bila značajna stavka te se dobri rezultati baziraju na međunarodnom prometu.



Ove rezultate krčki aerodrom postiže bez subvencija regije, što je inače uobičajeno, ali i bez prevelikog angažmana turističkih djelatnika da privuku goste koji dolaze avionom, odnosno charter letovima.



Rezultati se baziraju na low cost letovima koji Krk povezuju s europskim gradovima, a Pašćenko kaže da bi bez njih ove godine imali strahovit pad prometa.

Mario Paščenko

- Generalno je charter ove godine 40 posto slabiji jer turizam nije odradio svoje - kaže Pašćenko, dodajući i da turizma zimi govoto da i nema, pa se većina low cost kompanija povlači iz Rijeke do sljedeće sezone.



Za Krk tijekom sezone redovno leti više nikobudžetnih kompanija, a tijekom cijele godine ostaje samo linija Hapag-Lloydexpressa koja je povezuje s Kölnom.



Od proljeća pa do kraja listopada lete još i avioni Easy jeta za Bristol i London, tu je i kompanija Norvegian air shuttle koja leti iz Stockholma, zatim još letova Hapag- Lloydexpressa za Hannover, Stuttgart te München, a od iduće sezone Rijeku će spajati i s Leipzigom. Za London s Krka leti i Croatia Airlines.



Dobri rezultati omogućuju zračnoj luci ulaganje u informatizaciju i automatizaciju sustava aerodroma, a kupit će i dio opreme. Obnova zgrada aerodroma pričekat će bolja vremena.





Zračna luka Lošinj već godinama čeka produljenje piste kako bi i na taj otok mogli dolaziti veći avioni, odnosno charter letovi s turistima, a ne samo najmanji avioni. No, prema riječima direktora Alana Horvata, na barem 300 dodatnih metara piste još će se pričekati, trenutačno su u fazi ishodovanja dozvola za gradnju, a zatim slijedi problematično zatvaranje financijske konstrukcije.

Produljenje piste na Lošinju





Iva Balen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13