Kristić protiv Hloverke preko leđa Ivane Šikić

ZAGREB - Ivana Šikić zbog ljubavne veze s kriminalcem Davorom Zečevićem, što je bila poznata činjenica i prije njegova ubojstva, nije smjela obnašati dužnost dnevne urednice na HTV-u, zaključio je izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u. Predsjednik tog ogranka Nikola Kristić i drugi članovi zaključili su da odgovornost leži na glavnoj urednici Hloverki Novak-Srzić "koja mora voditi računa o imenovanju ljudi na uredničkim pozicijama i njegovanju sustava vrijednosti na HTV-u, a koja kaže kako joj privatni život kolegice Šikić navodno nije bio poznat".



Nakon press konferencije Kristića i novinarskog ogranka, na HRT-u je otvoren "totalni rat". Hloverkin pomoćnik Dražen Majić optužio je Kristića da se pokušava obračunati s Novak-Srzić, za koju se jučer doznalo da je operirana zbog raka dojke. - Vrlo sam razočaran ponašanjem nekih kolega koji bez imalo respekta i milosti pokušavaju iskoristiti nesreću Ivane Šikić radi osobnih interesa.



Sada je jasno da krajnji cilj tog napada nije Šikić nego Hloverka Novak-Srzić. Taj dio mi se posebno gadi jer se i u tom slučaju koristi životna slabost za jeftin karijeristički obračun. Zanimljiva je uloga Nikole Kristića koji je, nakon što nije prošao na natječajima za glavnog urednika ili ravnatelja HTV-a, počeo koristiti dotad nepostojeći ogranak HND-a za obračun.



Ponašanje pojedinaca podsjeća me na hijene koje grubo nasrću na žene koje prolaze kroz tešku životnu bol - izjavio je Majić. Nakon što se vratio s press konferencije, Kristića je dočekao novinarski zadatak - poslan je da izvještava sa suđenja Glavašu. Kristić, inače, slovi za novinara koji dugo nije ništa objavio, a prima, tvrdi Majić, "jednu od najvećih plaća na HTV-u".



Kristić i članovi HND-a očekuju da se istraži je li Ivana Šikić u svome radu mogla biti slobodna i objektivna te je li mogla raditi bez pritisaka okruženja u kojem se kreće. S Kristićem se na konferenciji pojavila i Ivana Dragičević-Veličković, čiji je e-mail bio uvod u raspravu na ogranku, a poslije, nakon što je dospio u javnost, i povod za tužbu prozvane Dijane Čuljak-Šelebaj.



- Nije mi bila namjera nikoga napadati, samo smatram da svi moramo imati mogućnost postavljati pitanja o načelima struke i o objektivnosti - rekla je Dragičević. Elizabeta Gojan usprotivila se tumačenju potpredsjednika HND-a Zdenka Duke kako nije pravi trenutak da se "gazi" Ivanu Šikić.  - Sada smo svi puni lažnog suosjećanja umjesto da se pitamo što je Ivana Šikić uopće radila na HTV-u - rekla je Gojan.




Tomislav Krasnec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:11