Lažnim svjedočenjem do diplome

VUKOVAR - Sredinom devedesetih, dok je djelovao u progonstvu u Zagrebu, Općinski sud u Vukovaru izdao je nekoliko tisuća rješenja o priznavanju školske spreme, i to samo na temelju izjave svjedoka. Velik dio tih rješenja, koja su zatim zamijenila svjedodžbe i diplome, izdan je na temelju lažnih iskaza, tvrdi vukovarski branitelj Marijan Krizmanić, koji je još prije dvije godine javno upozorio na taj problem. - Sada, u ozračju stvorenom akcijom Indeks, pravi je trenutak da se napravi revizija stručne spreme Vukovaraca, koji su sredinom devedesetih na taj način stekli potvrdu u stručnoj spremi - kaže Krizmanić.



Sprema koju mnogi nemaju



“Takvih rješenja o priznavanju stručne spreme na temelju izjave svjedoka bilo je dvije, možda i tri tisuće”, potvrdio je za Jutarnji Željko Marić, nekadašnji sudac Općinskog suda u Vukovaru, a danas sudac dubrovačkog Općinskog suda. “Sasvim je sigurno da su neki na taj način stekli stručnu spremu koju nemaju. Jer što je sudac mogao učiniti kada osoba za svjedoka dovede bivšega školskog kolegu i profesora koji pred sudom potvrde kako im je poznato da je ta osoba završila neku školu.”



Vukovarski Općinski sud izdavao je rješenja na temelju zahtjeva stranaka za priznavanjem spreme. Većina Vukovaraca, nakon pada toga grada u studenome 1991., odlazeći iz svojih porušenih domova ostala je bez dokaza o završenom školovanju. Kako školske arhive u to vrijeme nisu bile dostupne, jedini način da dokažu spremu, koja im je trebala da bi u progonstvu mogli početi posao, bili su svjedoci. Mnogi su, međutim, zloupotrijebili tu mogućnost.



- Javno sam upozoravao ne neke takve slučajeve, no nikakve reakcije nije bilo. Možda i zbog toga što se radilo o osobama koje su uživale zaštitu - rekao je Marin Krizmanić.



Rješenje poput diplome



Krizmanić navodi slučaj sestre predsjednika Županijskog suda u Vukovaru Ante Zeljka te supruge bivšeg općinskog državnog odvjetnika u Vukovaru Zlatka Jarića. Sudac Općinskog suda u Vukovaru Željko Marić Zeljkovoj je sestri Mariji u siječnju 1995. izdao rješenje koje “u cijelosti zamjenjuje ispravu o školskoj spremi”, priznavši joj da je “završila šk. god. 1966./67. Školu učenika u privredi u Vukovaru, smjer krojača” te da je “stekla zvanje KV krojača”.



Zanimljivo, kao jedan od svjedoka koji je to potvrdio na Općinskom sudu u Vukovaru pojavio se njezin brat Ante Zeljko, tada predsjednik tog suda. Dan prije nego što je njegovoj sestri takvo rješenje izdano, 10. siječnja 1995., Zeljko je pred spomenutim sudom izjavio da je “vidio svjedodžbu o završenoj školi” svoje sestre.



Zaposlene u pravosuđu



- Nije bilo razloga da mu ne povjerujem - kaže danas sudac Željko Marić, koji je potpisao rješenje o priznanju srednje stručne spreme Zeljkovoj sestri.



Na Općinskom sudu u Vukovaru, koji je tada djelovao u Zagrebu, 27. lipnja 1995. viša stručna sprema, na temelju iskaza svjedoka, priznata je i supruzi bivšega državnog odvjetnika Zlatka Jarića. Kao svjedok pojavio se i Jarić, rekavši kako je njegova supruga Viktorija završila višu Ekonomsku školu u Vukovaru 1980. godine.



- Zanimljivo je da danas te osobe rade u institucijama  pravosuđa - Zeljkova sestra na Općinskom sudu u Vukovaru, a Jarićeva supruga na Županijskom sudu. Na poslovima u državnim službama u Vukovaru ima još osoba koje su stručnu spremu stekle na taj način - zaključuje Krizmanić.






Kada su nakon završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ponovno postale dostupne školske arhive, pronađeni su i podaci o školovanju učenika nekadašnje Škole učenika u privredi u Vukovaru. Tada se ispostavilo da stvari stoje drugačije od onoga što su pred sudom tvrdili Zeljko i njegova sestra i na temelju čega je Općinski sud u Vukovaru donio rješenje o priznaju srednje stručne spreme Zeljkovoj sestri.



U originalnim školskim knjigama piše da sestra Ante Zeljka, predsjednika Županijskog suda u Vukovaru, ”nije pristupila” završnom ispitu. U dokumentu koji je potpisala Marija Bošnjak, tadašnja ravnateljica Treće srednje škole u Vukovaru, jasno stoji kako Zeljkova sestra “nije stekla srednju stručnu spremu jer nije položila završni ispit”. - Iz službenih knjiga vidljivo je da Zeljkova sestra nije pristupila završnom ispitu, no možda je, kako ona tvrdi, doista polagala taj ispit, ali toga u knjigama nema - rekla je za Jutarnji list profesorica Bošnjak, koja je već pet godina u mirovini.  ( Drago Hedl)

Spisi osporavaju sudska rješenja

U dokumentu koji je Državni arhiv u Osijeku izdao 20. studenoga 2002. godine stoji kako se u matičnoj knjizi upisanih i diplomiranih studenata Više ekonomske škole u Vukovaru ne nalazi ime Viktorije Jarić, rođene Bambić, supruge bivšeg općinskog državnog odvjetnika u Vukovaru. Dakle, posve suprotno tvrdnjama Zlatka Jarića i njegove supruge, ali i rješenju Općinskog suda u Vukovaru, kojim joj je priznata viša stručna sprema.



Drago Hedl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:19