Ledo poslovao odlično, Zvijezda u gubitku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.04.2009. u 11:17

Proizvođač jestivih ulja, biljnih masti, delikatesnog programa i trgovačke robe, tvrtka Zvijezda, u prošloj je godini zabilježila 4,5 milijuna kuna neto gubitka, za razliku od godine ranije kada je ostvarena dobit od 19,7 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

"Neto gubitak proizašao je iz povećanja osnovice poreza na dobit za revalorizacijsku vrijednost prodanog zemljišta", navodi se u komentaru Uprave. Zvijezda lani bilježi rast ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, pri čemu su rashodi rasli nešto bržom dinamikom.

Ukupni su prihodi Zvijezde iznosili 994,3 milijuna kuna i povećani su 21,4 posto. Pritom su prihodi od prodaje u zemlji povećani 22,4 posto, a prihodi od prodaje u inozemstvu 14,8 posto.

U tvrtki napominju kako su poslovni prihodi povećani i zbog povećanja prodajnih cijena te kako su prihodi od prodaje vlastitih proizvoda i trgovačke robe veći za 21 posto u odnosu na 2007.

U komentaru Uprave se navodi kako je na rast troškova najviše utjecao rast cijena sirovih ulja, što se potkrepljuje i podatkom da je nabavna cijena najznačajnije sirovine, sirovog suncokretovog ulja povećana je za 55 posto u odnosu na 2007. godinu.

Ledo zadovoljan

I dok jedan hrvatski brand zbraja gubitke drugi je poslovao s dobiti većom od očekivane. Proizvođač sladoleda i smrznute hrane, tvrtka Ledo, lani je ostvarila neto dobit od 89,4 milijuna kuna, što je porast za 28,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Ukupni su prihodi Leda iznosili 1,19 milijarde kuna i povećani su 16,7 posto u odnosu na 2007. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje u zemlji koji su povećani 13,2 posto, a za 28,3 posto bilježi se rast prihoda u inozemstvu.


NT

Izdvajamo