Leslie: Nisam vidio nijednu granatiranu kuću u Kninu

DEN HAAG - Bivši drugi čovjek UN-a u Kninu, kanadski general Andrew Leslie, danas je potvrdio da je svoj prvi izvještaj o 1500 granata koje je HV prvi dan Oluje ispalio na Knin i o 300 do 500 poginulih u granatiranju dao na osnovu procjene, bez ikakve istrage.



Leslie je danas, drugi dan svjedočenja na suđenju trojici hrvatskih generala, odgovarajući na pitanja odvjetnika Grega Kehoea, potvrdio da je od prvog dana Oluje, pa do 1998., u brojnim razgovorima i novinarima i haaškim istražiteljima tvrdio da je HV na Knin u prva dva dana ispalio oko 3000 granata.



Svjedočenje generala Andrewa Lesliea izazvalo je burne reakcije u Kanadi POGLEDAJTE PRILOG KANADSKE TELEVIZIJE
Tada je govorio da je najmanje 300 kuća oštećeno u granatiranju. No nijednu nije sam vidio, potvrdio je odgovarajući na pitanja odvjetnika generala Gotovine. Od svojih tvrdnji odustao je prije samo nekoliko tjedana kad je u posljednjem, petom razgovoru s Haaškim tužiteljstvom rekao da se njegove izjave o intenzitetu vatre “ne trebaju doslovno shvatiti”. Zbog toga sada u sudnici uopće nije htio govoriti o brojevima.



Osim Leslieja, tadašnjeg načelnika stožera UNCRO-a u Kninu, priče o navodnom prekomjernom granatiranju Knina širili su njegov nadređeni kanadski general Alain Corandi Alun Roberts, tadašnji glasnogovornik UN-a. Na osnovu njihovih tvrdnji Hrvatska se našla na udaru kritika međunarodne zajednice.



Sadašnjeg zapovjednika Kopnene vojske Kanade, general pukovnika Andrewa Leslieja, danas poslijepodne nastavila je ispitivati obrana generala Gotovine, a ispitivanje će biti nastavljeno sutra.

Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:20