Liječnici Vici Vukovu ne daju šanse za oporavak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2006. u 17:38

ZAGREB - Vice Vukov, 70-godišnji saborski zastupnik SDP-a i pjevač, već je 133. dan u komi na Odjelu neurokirurgije zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica.

Stanje mu je vrlo teško i gotovo nepromijenjeno od 17. studenog prošle godine, kada je zbog teških ozljeda glave zadobivenih pri padu niz stepenice u Hrvatskom saboru nastupila trajna koma.

Iako je povremeno skidan s respiratora za disanje i pokazivao je znakove blagog oporavka, nema izgleda da će mu se stanje popraviti.

- Loše je, ali stabilno. Nalazi se u stanju takozvane vigilne kome, odnosno trajnom vegetativnom stanju, mozak i njegova struktura su uništeni. Iako trenutačno nije na respiratoru, nema kontakta s vanjskim svijetom i ne reagira svjesno - kaže doc. dr.  Mladen Perić.

Vice Vukov je odmah nakon dolaska u KB Sestara milosrdnica operiran zbog hematoma na glavi, no zbog krvarenja u mozgu i moždanoj ovojnici, nažalost, svi napori liječnika pokazali su se neuspješnim da bi se Vukov mogao potpuno opraviti. Još nije jasno što se doista dogodilo 17. studenog prošle godine kada je Vukov izlazeći iz Sabora pao niz stepenice, odnosno je li se poskliznuo ili mu je prethodno pozlilo, zbog čega je izgubio svijest i pao niz stepenice.

Nakon operacije smješten je na intenzivnu njegu, izvedena mu je traheotomija, zahvat kojim mu je kroz dušnik uvedena cjevčica za lakše disanje i skinut je s respiratora. Kako kaže doc. dr. Perić, ovakvo stanje stabilne kome kod 70-godišnjeg Vice Vukova može potrajati dugo, kod nekih pacijenata traje i godinama, te njegovo stanje sada isključivo ovisi o njezi. Naime, i svaka upala pluća ili urinarna infekcija zbog oslabljenog imunološkog sustava može završiti smrću.

Ravnatelj bolnice doc. dr. Radoslav Herman napominje također da je stanje saborskog zastupnika i pjevača vrlo teško od samog početka te da usprkos velikim naporima liječnika nema izgleda da će se Vice Vukov probuditi iz kome. Nakon više od četiri mjeseca ležanja u bolnici, kažu liječnici, Vukov će morati biti smješten u neku drugu ustanovu koja će mu pružati daljnju potrebnu njegu, a akutna je bolnica, kaže ravnatelj Herman, učinila dosad sve što je mogla.

Vice Vukov, koji je u Sabor ušao krajem 2003. godine, a prije toga bio pjevač rado viđen u estradnim krugovima (dolje s glumicom Nadom Abrus), poskliznuo se 17. studenoga prošle godine baš na stepenicama Sabora

Suzana Ciboci Stunja

Izdvajamo