Ljubo Jurčić: 'Ministre će birati Milanović i SDP u dogovoru sa mnom'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.06.2007. u 20:48

Dan nakon izborne konvencije SDP-a, budući premijerski kandidat te stranke otišao je na dvotjedni put u SAD. Prije odlaska na put dr. Jurčić iznio nam je viđenje suradnje s novim predsjednikom, koji bi ga za premijerskog kandidata trebao predložiti dok on bude na putu.

• Je li Zoran Milanović bio i vaš favorit za predsjednika SDP-a?

- Meni su svi kandidati bili prihvatljivi, ali Milanović je ipak bio u prednosti zbog toga što je od samog početka podržao moj gospodarski program, kao i moju kandidaturu za mjesto premijera u slučaju SDP-ove pobjede na izborima.

• Jeste li nakon pobjede razgovarali s Milanovićem o premijerskoj kandidaturi?

- Nismo razgovarali o tome. Dogovorili smo se samo da ćemo, kada se ja vratim s puta, sjesti i razgovarati o stranačkim programima i izbornoj strategiji. Mislim da ćemo se bez problema dogovoriti te da će Milanović bezrezervno podržati moj gospodarski program. U slučaju da SDP bude formirao vladu u koaliciji s nekom drugom strankom, potrebno je ostaviti prostora za dogovor s partnerima i oko gospodarske strategije. Ali, glavni SDP-ovi gospodarski ciljevi su jasni, neće se mijenjati, i tu neće biti velikih razlika između mene i Milanovića.

• Tko će birati ministre ako SDP osvoji vlast, premijer ili šef stranke?

- O tome nismo ništa konkretno razgovarali, ali očekujem da će ministre predlagati i birati glavna stranačka tijela na prijedlog predsjednika stranke i uz dogovor s premijerom.

• Imate li neke kandidate za ministre koje biste željeli u svojoj vladi?

- Nemam nikakve uvjete. Ali dogovorili smo se da ćemo o kandidatima za ministarska mjesta razgovarati u rujnu ili listopadu, nakon što javnosti predstavimo sve svoje izborne politike i programe.

• Bi li u vašoj vladi bilo mjesta i za bivše SDP-ove ministre poput Slavka Linića i Željke Antunović?


- Sve su mogućnosti otvorene, ali ponavljam da još nismo razgovarali o budućim ministrima i zato ne mogu govoriti o imenima budućih članova vlade.


Razgovarao Nikola Jelić

Izdvajamo