Ljubo Jurčić: Thompsona treba zatvoriti

Tko zna koji put bilo je dovoljno da Marko Perković Thompson prijeteći digne glas na koncertu u Križevcima i eto nam ga istom po novinskim naslovnicama i TV emisijama za lake note i teške skandale, piše danas Slobodna Dalmacija.



- Ubit ćemo komunizam u Istri - glasi njegova nova poslanica, kao živi prilog tezi kako se jedan neodržani koncert, onaj koji mu je nedavno zapriječen u pulskoj Areni, može marketinški isplatiti puno više od puno održanih.



Na provokaciju je reagirao saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin tvrdnjom da za Thompsonove javne nastupe u Istri nema šanse, barem dok na njima širi mržnju.



Taj se poluotok danas diči antifašizmom, izraženim kroz svjetonazor tolerantnosti i suživota, convivenze, ali je istodobno riječ o županiji s najrazvijenijim kapitalizmom u Hrvatskoj.



Ono što ljuti Marka Perkovića u Istri, dakle, svakako nisu drukčiji odgovori na pitanja oko vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. - Mogu razumjeti da je Thompsonu žao što ne uspijeva nastupiti u Areni, prostoru koji strašno paše uz njegovu ikonografiju – rekao nam je Dean Duda, profesor književnosti i kulturalnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a po rođenju i odrastanju Istrijan.



Thompsona i svakoga drugog, ako se koristi tim pozdravom, treba zatvoriti. Jer, zakon u nas zabranjuje fašizam



Ljubo Jurčić
– Taj dio Hrvatske zaista krasi neki oblik antifašističke drčnosti, no što se tiče stava pulskih vlasti u vezi s njegovim nastupom, nisam siguran koliko je to stvar zaokruženog političkog uvjerenja, a koliko opreza zbog mogućih posljedica, nemira - ističe naš sugovornik.

Duda smatra da bi motivacija u slučaju lokalnih vlasti predstavljala bolje i društveno pogodnije rješenje; dobra kritička pedagogija od autoriteta zapasanog “demokratskim sredstvima” ionako je veoma rijetka pojava u Hrvatskoj.



- Thompson polaže pravo na apsolutnu reprezentaciju Hrvatske. A ona nije unisona, pogotovo ne tako radikalizirana, nego je ipak pluralna, barem do neke mjere – kaže Duda. Thompson, estradni umjetnik kojemu je visoki U kudikamo bliži od visokog C, ionako je odavno stupio na onu stranu zakona. To što nije s druge strane brave zapravo govori o stanju pravne države, a ne o njemu.



Utoliko je nepristojno inzistirati na njegovu pravu javnog nastupanja, i svaki korektiv u tom smislu je dobrodošao. Ali, zašto bi npr. hrvatski ministri koji posjećuju Thompsonove koncerte sankcionirali redoviti mu pozdrav “Za dom – spremni!” ako ni njihov premijer u subotu, na početku utakmice Hrvatska-Kazahstan u Maksimiru, nije reagirao na isti poklič kojim se orio čitav stadion? - Thompsona i svakoga drugog, ako se koristi tim pozdravom, treba zatvoriti. Jer, zakon u nas zabranjuje fašizam – ističe za “Slobodnu” saborski zastupnik SDP-a Ljubo Jurčić, poznat i po predizbornoj izjavi kako voli slušati Thompsona.



– Ta je izjava bila izvučena iz konteksta, meni je tisuću drugih glazbenika i stilova draže... No, nemam ništa protiv domoljublja, ne mogu se protiviti veličanju Hrvatske - tvrdi Jurčić. Možda su nas taj višak neprobavljene povijesti i neselektivno utjecanje kapitalizmu načinili podatnima za stalnu montažu senzacija poput ove u liku Marka Perkovića.



I htjeli bismo biti sad i antifašisti i nacionalisti, a i tu su podvojenost uspjeli posljednji realizirati baš istarski Hrvati, kad su nakon Drugog svjetskog rata izgnali Talijane, i sve to pod znakom komunista. Kako li bi im tek hrlio Thompson da to zna...



A spomenu Herceg-Bosne u tim okvirima? Jurčić odgovara da o tome možemo razgovarati, ali o ustaškom pozdravu ne. Gospodarski strateg najveće oporbene stranke, u skladu sa svojom vokacijom, dodao je kako povijest svjedoči da domoljublje i nacionalizam mogu postati jedno u vremenima ekonomske krize. Ljudi su tada skloniji ekstremnom izražavanju, pogotovo na prostoru trusnom poput našega. Masovnost na Thompsonovim koncertima, po Jurčiću, stoga je sociološki doista više nego indikativna.

Ekstremno izražavanje



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:08