Lučićev iskaz ne amnestira osumnjičene

ŠIBENIK - Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio tragediju na otoku Kornatu u kojoj je 30. kolovoza poginulo 12 njegovih kolega, posvjedočio je da su bili žrtve rijetkog, ali poznatog prirodnog procesa, tzv. eruptivnog požara i plamene stihije koja se u dubokom brdskom usjeku ponašala kao u dimnjaku.



Time su pale u vodu brojne teorije o uzroku tragedije kojima je hrvatska javnost bila sustavno bombardirana, a koje su se temeljile na navodnoj uroti Hrvatske vojske, vrećicama fosfora koje su ispadale iz helikoptera, napalmu koji je na Kornatu ostavio NATO ili čak gorivu koje je curilo iz helikoptera.



Jedini preživjeli u svom je svjedočenju bio kratak, jasan i znanstveno precizan: grupu od 13 vatrogasaca koja se kretala prema kruški s vodom na vrhu dubokog usjeka iznenadila je vatra koju su očekivali s istoka, a ona ih je nevjerojatnom brzinom zaskočila s juga. Kada su ugledali plamen i dim, vatrogasci su u trenutku ostali bez zraka, pokušali su bježati, ali pogodio ih je prvi nevidljivi val vrelog zraka, a zatim ih je, kako je rekao Frane, pregazila vatra.



Točnije rečeno, na mjestu gdje su se nalazili, zaustavljen prirodnom preprekom doslovno je eksplodirao kovitlac suhe trave koju je vatra pokosila duž usjeka, a snažan vjetar sabio i pretvorio u pravu bombu goleme snage. Dakle, nema nikakve kornatske misterije ni urote. Vatrogasci su se našli na mjestu na kojem se u tom trenutku dogodila prirodna katastrofa, tzv. eruptivni požar.



Svjedočenje Franje Lučića ne amnestira nikoga te ne umanjuje odgovornost i krivnju svih koji su bili dio organizacijskog i zapovjednog lanca u akciji gašenja požara u NP-u Kornati.



Za Dražena Slavicu, kao tadašnjeg zapovjednika JVP-a Šibenik i glavnog vatrogasnog zapovjednika, Lučićevo svjedočenje ne znači ništa. Ono bi vrlo malo moglo utjecati na eventualnu promjenu definicije kaznenih djela za koja ga se tereti. Slično je i s Paškom Petrinom ako se dokaže da je doista osobno izazvao požar.



Slavica i Petrina jedine su osobe protiv kojih su do danas podignute kaznene prijave zbog sumnje da su odgovorni za stradanje vatrogasaca, odnosno za izazivanje požara. Slavica je bio uhićen ni pritvoren zbog sumnje da je zapovijedio i osobno organizirao vatrogasnu postrojbu za gašenje požara na Kornatu a da je pritom propustio obvezno utvrđivanje osposobljenosti pripadnika postrojbe te tako omogućio da se u helikopteru nađu nedovoljno osposobljene osobe te osobe koje se nisu smjele uputiti na bilo kakvu vatrogasnu intervenciju.



 

Tereti se da je bacanjem opuška neposredno odgovoran za izbijanje katastrofalnog poćara 30. kolovoza na Kornatu



Tereti se da je na požarište uputio maloljetnike, a navodno nije poslao pomoć ni kad mu je dojavljeno da ima stradalih

 
Paško Petrina

Dr ažen Slavica



Tu se misli na dva maloljetnika i jednog civilnog ročnika. Slavica se tereti i da nije uputio pravovremenu pomoć iako je navodno dobio obavijesti o veličini i snazi požara te neposrednoj ugroženosti vatrogasaca, a, prema policiji, nije uputio pomoć niti kada je primio obavijest da na Kornatu ima teško stradalih.  Paško Petrina tereti se da je bacanjem opuška neposredno odgovoran za izbijanje požara.



Niti jedna optužnica u slučaju Kornat još nije podignuta jer istraga još traje.





Može se očekivati podnošenje kaznenih prijava protiv svih osoba koje su znale da u gašenju požara i helikopterskim desantima sudjeluju maloljetnici. Na udaru zakona tako bi se mogli naći predsjednici i zapovjednici DVD-a Tisno, Vodice i Zablaće. Očekuje se i raščlanjivanje odgovornosti dužnosnika NP-a Kornati s čijeg je gradilišta krenuo požar, kao i utvrđivanje njihove odgovornosti za neprovođenje mjera protupožarne zaštite. Pitanje je kako će pravosuđe tretirati odgovornost roditelja koji su znali da njihova maloljetna djeca suprotno zakonu sudjeluju u gašenju požara.
Odgovornost za maloljetnike





Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59