Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany najavio ostavku

ZAGREB/BUDIMPEŠTA- Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u subotu je najavio da će odstupiti s dužnosti i rekao je da je zemlji potrebna nova vlada s novim čelnikom kako bi se nosila s gospodarskim slomom, javljaju u subotu agencije.



Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: toliko malo potpore nije imao nijedan mađarski premijer od pada komunizma, javlja dpa.



Na kongresu svoje mađarske socijalističke stranke (MSZP) u Budimpešti nepopularni je premijer govorio o potrebi šireg društvenog konsenzusa kad je u pitanju rješavanje krize.



"Nadam se da sam tomu ja jedina prepreka. Ako jesam, sad ću je maknuti", rekao je Gyurcsany.



Najavio je da će parlament o ostavci obavijestiti u ponedjeljak, i zatražio je izvanredne stranačke izbore kojima bi se za dva tjedna izabrao novi stranački čelnik te budući premijer.



Jedan izvor blizak Gyurcsanyu rekao je za Reuters da će dosadašnji premijer organizirati "konstruktivno izglasavanje nepovjerenja" u parlamentu. Najmanje jedna petina zastupnika predložit će glasovanje o povjerenju, bit će odabran novi kandidat za predsjednika vlade, a onda će parlament glasovati o smjenjivanju staroga i imenovanju novoga premijera.



Na taj način izbjeći će se potreba za prijevremenim parlamentarnim izborima.



"Pravno, to neće biti ostavka, nego konstruktivno glasovanje o povjerenju, koje će predvoditi premijer", rekao je taj izvor. "Bude li postojala parlamentarna većina, do sredine travnja možemo imati i novoga premijera", rekao je.



Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21