POP HUMANITARKA

Madonna gradi deset škola u afričkoj državi Malavi

Madonna (53) je potvrdila svoje planove za izgradnju deset novih škola u afričkoj državi Malavi te objasnila da se ovoga puta u projekt upušta s novim partnerom, nakon što je u ožujku 2011. otpustila tadašnji upravni odbor svoje organizacije Raising Malawi zbog lošeg upravljanja i prekoračenja troškova. Rekla je da se njezina humanitarna organizacija ovoga puta udružila s neprofitabilnom grupom buildOn, koja je izgradila 54 osnovne škole u Malaviju u posljednjih 19 godina. Nova suradnja rezultirat će i dvostruko većim brojem djece od onog u prvotno planiranoj akamediji za djevojčice – u deset novih škola obrazovat će se najmanje tisuću djece godišnje, od čega će polovica biti djevojke.

Madonnin raniji plan bila je izgradnja umjetničke škole za gotovo 400 djevojaka izvan malavijskog glavnog grada Liongwe, no The New York Times tada je izvjestio da je na škole potrošeno 3,8 milijuna dolara, a da se nema što za pokazati. Malavi ima više od pola milijuna djece koja su ostala bez roditelja zbog epidemije AIDS-a te ju je UN rangirao kao jednu od 20 najmanje razvijenih zemalja svijeta.

– Uzbuđena sam što pomoću builOn možemo dugotrajno biti posvećeni tome da učinkovito krenemo naprijed. Sada ćemo moći pomoći dvostruko više djece nego što bismo im pomogli s našim starim pristupom – rekla je Madonna u priopćenju.

– Puno sam naučila tijekom posljednjih nekoliko godina i sigurna sam da možemo postići svoje ciljeve za obrazovanje djece u Malaviju, posebice mladih djevojaka, na puno praktičniji način. Konstrukcija manjih škola u partnerstvu s buildOn, vratila mi je vjeru u to da možemo ostvariti ono što smo obećali da budemo – dodala je.

Madonna svoje humanitarne planove uspješno usklađuje s premijerom svog igranog redateljskog prvijenca, filma W.E, koji je napisala i režirala, a koji dolazi u američka kina u petak. Također, nastupit će u nedjelju tijekom polufinala Super Bowla, gdje će predstaviti svoj prvi singl s nadolazećeg albuma koji izlazi 3. veljače.

Linker
17. travanj 2024 10:23