Majke o seksu pričaju samo s kćerima, a sa sinovima nitko

ZAGREB - Komentirajući rezultate istraživanja, specijalistica školske medicine Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako su i istraživanja koje je proveo Zavod pokazala, na žalost, da roditelji, osobito očevi, malo razgovaraju s djecom o spolnosti.



- Dok je 41 posto djevojaka izjavilo da je o spolno prenosivim bolestima razgovaralo s roditeljima, samo je 20 posto dječaka o tome dobilo informacije od obitelji. Dakle, majke razgovaraju s kćerima, ali ako majke ne razgovaraju i sa sinovima, s dječacima o toj temi ne razgovara gotovo nitko - upozorila je Marina Kuzman.  



Upozorava da korištenje kontracepcije u odrasloj populaciji jako ovisi o uzorku, dobi ispitanika te o tome jesu li u braku, odnosno u stabilnim vezama. Naime, kada su ljudi u stabilnim vezama ili braku, nije rijetka praksa, kaže, da kontracepcijska sredstva koriste samo povremeno.



- Primjerice, kondom koristi 80 posto studenata i 71 posto studentica, prekinuti snošaj 17 posto studenata i 37 posto studentica, a 17 posto studenata i 26 posto studentica koristi metodu sigurnih dana - rekla je M. Kuzman.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:45