Makedonskoj policiji došli pomoći američki Indijanci

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2007. u 19:50

SKOPLJE - Tri pripadnice elitne skupine američkih Indijanaca tragača stigle su u Makedoniju početkom tjedna, izvijestila je ambasada SAD-a u toj zemlji.

Oni će lokalnim vlastima pomoći u razbijanju brojnih krijumčarskih lanaca protiv kojih je policija u velikoj mjeri nemoćna. Američke Indijance kao tragače već dugo koristi FBI, a njihova je skupina priključena Ministarstvu domovinske sigurnosti, Odjelu za imigracije i carinsku zaštitu granice.

Tri pripadnice skupine poznate pod imenom "Vukovi u sjeni" trebale bi svojim znanjem i iskustvom pomoći u obuci pripadnika makedonske granične policije kako bi usvojili nove tehnike praćenja i otkrivanja krijumčara.

"Vukovi u sjeni" su locirani u rezervatu Tohono O'odham u američkoj saveznoj državi Arizoni. Njihova posebna skupina nadzire granicu prema Meksiku, i to osobito pustinjski dio. Svoje predstavnike u "Vukovima u sjeni" imaju plemena američkih Indijanaca (ili rođenih Amerikanaca, kako njihovi predstavnici preferiraju da ih se imenuje) Tohono O'odham, Navajo, Sioux, Kiowa, Lakota, Yurok i Crne Noge.

Dosad su pomagali u obuci granične policije u Kazahstanu, Uzbekistanu, Litvi, Estoniji, Letoniji, Moldaviji i Poljskoj. Makedonija se nalazi na raskrižju putova krijumčara ljudi, oružja i droge prema Europi.                            (AP, Ž. Trkanjec)

Izdvajamo