Mala Miss Amerike

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2007. u 10:20

Ovaj tjedan američki redateljski ceh nominirao je pet redatelja koji su prema mišljenju njegovih 13 tisuća i 400 članova potpisali najbolja ostvarenja u prošloj godini: 3. veljače doznat ćemo tko je od njih pobjednik, što nije tako nevažno. Nagrada tog ceha obično je zoran signal tko dobiva Oscara za najbolju režiju.


Pothvat za prepričavanje potomcima

Dok se na kladionicama pouzdano znalo da će nominacije izboriti Martin Scorsese ("Pokojni"), Alejandro Gonzales Inarritu ("Babel") i Stephen Frears ("Kraljica"), poprilično je iznenađenje što su se među pet odabranih našli i debitanti Jonathan Dayton i njegova supruga Valerie Faris, čiji prvijenac "Mala Miss Amerike" možda u ponedjeljak dobije Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije (iako, prema mišljenju znalaca, više šansi ima mjuzikl "Dreamgirls"). Njih dvoje uspjeli su izgurati iz konkurencije mnogo prestižnija imena - Clinta Eastwooda ("Pisma s Iwo Jime" i "Zastave naših očeva"), Alfonsa Cuarona ("Djeca čovječanstva"), Paula Greengrassa ("Let 93") i Pedra Almodovara ("Vraćam se") - što je pothvat koji će moći prepričavati svojim potomcima.

Dayton i Valerie Faris poznata su imena dobrim poznavateljima glazbenih i reklamnih spotova. Na MTV-ju su pokrenuli inovativni show "The Cutting Edge" i u njemu forsirali tada ne osobito poznate grupe R.E.M. i The Red Hot Chili Peppers, poslije radili s The Smashing Pumpkins, The Ramones, Oasis i Janet Jackson, dobili dvije nagrade Grammy, devet MTV-jevih nagrada za glazbene spotove i jedno priznanje magazina Billboard za redatelje godine. Poslije su osnovali kompaniju koja se specijalizirala za reklame, a među njihovim su klijentima neki od najvećih svjetskih oglašivača - od Nikea i Gapa do Ikee i Applea.

Poznati glumci - skroman budžet

Mala Miss AmerikeUsprkos dobroj reputaciji, punih su se pet godina upinjali realizirati "Malu Miss Amerike". Filmska prava na scenarij Michaela Arndta najprije je kupila mala, ali cijenjena hollywoodska kompanija Focus Features koja je prije dvije odustala od projekta. Producent Marc Turtletaub, prijatelj Daytona i Valerie Faris, otkupio je prava natrag i uspio prikupiti osam milijuna dolara, što je vrlo skromna svota za film u kojemu se putuje diljem Amerike i u kojemu nastupaju poznata glumačka imena Gregg Kinnear, Toni Collette, Steve Carrell (njegova komedija "Junfer u četrdesetoj" zaradila je prije dvije godine više od 100 milijuna dolara) i Alan Arkin.

Iz neobjašnjivog se razloga film nije našao u konkurenciji uglednog festivala u Sundanceu gdje "nezavisnjaci" predstavljaju novu robu, ali je Turtletaub tamo upriličio projekciju za potencijalne distributere nakon koje je uslijedilo grozničavo nadmetanje među potencijalnim kupcima. Najviše je ponudio Fox Searchlight, odvojak moćne kompanije Fox specijaliziran za art filmove (najveći im je uspjeh distribucija britanske komedije "Skidajte se do kraja!"), čak 10,5 milijuna dolara, a navodno je producent dobio i deset posto od cjelokupnog utrška. Iako takvi "dealovi" u Sundanceu katkad završe velikim razočaranjima, u slučaju "Male Miss Amerike" sve je ispalo sjajno.

Fino nijansirani likovi

Mala Miss AmerikeFilm se počeo prikazivati u američkim kinima potkraj prošlog ljeta i trenutačno se približava zaradi od 60 milijuna dolara bruto. Kritike su izvrsne (to je jedan od najbolje ocijenjenih filmova godine), a među brojnim nespomenutim priznanjima izdvajaju se nominacija za Zlatni globus za najbolju žensku ulogu (Australka Toni Collette koju je proslavio film "Muriel se udaje") te dvije nominacije za sporedne uloge američkoga glumačkog ceha, koje su dobili mala Abigail Breslin i veteran Alan Arkin.

"Mala Miss Amerike" primjer je filma koji je mogao nastati jedino izvan velikih hollywoodskih studija.

Bez eksploatacijskih dosjetki i vulgarnog humora, s fino nijansiranim likovima i tragikomičnim situacijama, debitantsko ostvarenje Jonathana Daytona i Valerie Faris oda je ljudima koji se ponekad ne mogu, a ponekad i ne žele uključiti u utrku za američkim snom.

Štoviše, ružno naličje te utrke jedna je od tema koju film katkad suptilno, a katkad krajnje satirično osvjetljava.


Natječaj za Miss Sunshine

Junak "Male Miss Amerike" je Richard (Gregg Kinnear), glasnogovornik kojemu je karijera u popriličnoj krizi, što on odbija priznati. Supruga Sheryl (Toni Collette) sve teže podnosi slutnju skorog ekonomskog kraha, a ne može se podičiti ni osobitim odnosima sa svoje dvoje djece. Tinejdžer Dwayne (Paul Dano) poklonik je Nietzschea i zavjetovao se na šutnju sve do prijema na akademiju za pilote, a mala Olive (Abigail Breslin) sanjari o natječaju ljepote za Miss Sunshine. U tome je ohrabruje Djeda (Alan Arkin), pasionirani pornograf i uživatelj kokaina, smatrajući da ništa što se uistinu želi nije nedostižno.

U njihov se dom privremeno useljava Frank (Steve Carrell), Sherylin brat: on je sveučilišni profesor kojemu je konkurent preoteo ne samo mladog ljubavnika, nego i unosnu stipendiju. Kada se čini da svima ide tako loše da gore ne može biti, zajednički procijene kako je jedini put do novog uspostavljanja obiteljske harmonije odlazak na natječaj ljepote za curice, na kojem će Olive pokušati izboriti titulu Miss Sunshine...

Mala Miss Amerike

Izdvajamo