Marinović je napisao tri puta veći račun

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2006. u 16:43

ZAGREB - Prema izračunu Odvjetničke komore, zadarski odvjetnik Marko Marinović za obranu Ane Magaš izdao je račun tri puta veći od stvarnog troška obrane. U Komori su izračunali da za devetnaest mjeseci rada na obrani optužene za ubojstvo supruga po odvjetničkim tarifama Marinović nije mogao naplatiti više od 176.750 kuna, a majci A. Magaš izdao je račun na 499.765 kuna!

Marinović tvrdi da nije naplatio cijeli iznos koji je obračunao, no i 38.000 eura, odnosno 270.000 kuna koliko mu je majka A. Magaš, Dijana Batković, dala na ruke, za sto tisuća kuna je veći od onoga koji je smio naplatiti.

Komora ga odbila

Posebna komisija Odvjetničke komore koja na zahtjev stranaka provjerava obračune odvjetničkih troškova, odnosno jesu li oni u skladu s propisanim tarifama, u ponedjeljak će dati konačan službeni stav o trošku koji je Marinović obračunao za svoje usluge. No, u Komori nam tvrde da se već površnim pogledom na Marinovićev račun vidi da je svoje usluge preplaćivao te da je u troškove ubrojio stavke koje uopće nije smio naplatiti.

Tako je Marinović za svaki odlazak na sud naplatio i prvi sat boravka na sudu, što nije smio. Naime, prvi je sat već uračunat u stavci i smiju se naplaćivati samo preostali sati provedeni na sudu. Sljedeća stvar koju nije smio obračunati jest rad Tanje Budimir, odvjetnice koja radi u njegovoj kancelariji. Za rad Tanje Budimir odvjetnik Marinović zaračunao je čak 66.795 kuna. U Komori su bili zgroženi kad su vidjeli da je Marinović u troškove naveo i rad kolegice, pa su neki odvjetnici s kojima smo razgovarali cinično prokomentirali da bi po Marinovićevoj logici svakoj stranci mogli naplatiti stvarne troškove pomnožene brojem odvjetnika koji rade u kancelariji.

Sljedeća stavka za koju su u Komori već površnim pregledom računa utvrdili da se nije smjela naplatiti jesu usluge posebnog stručnog znanja i osobite težine predmeta. Za svoju "stručnost" Marinović je zaračunao čak 215.635 kuna! Odvjetnici s kojima smo razgovarali pojašnjavaju da je moguće naplatiti takvu uslugu, ali ne u predmetu kakav je obrana Ane Magaš. Navode da je slučaj ubojstva supruga redovni kazneni postupak koji uopće ne zahtijeva nikakva posebna stručna znanja, niti je predmet po bilo čemu osobito težak. Čak i da je riječ o osobito teškom predmetu za koji su potrebna posebna stručna znanja, Marinović ne bi mogao naplatiti tu uslugu jer nema nikakvu odvjetničku specijalizaciju priznatu od Komore.

Nakon što komisija koja se bavi provjerama računa što su ih odvjetnici izdali svojim strankama dade svoj službeni stav o računu koji je Marinović izdao majci Ane Magaš mogla bi protiv njega uslijediti još jedna disciplinska prijava. Za sada je disciplinski postupak protiv Marinovića pokrenut zbog toga što je grubo prekršio odvjetnički kodeks. Naime, kodeks strogo zabranjuje bilo kakvo javno istupanje i komentiranje klijenata ili predmeta u kojima su odvjetnici zastupali, a Marinović je napravio nezapamćen potez. Javno je istupio protiv bivše klijentice i rekao kako je svima lagao da je Ana Magaš žrtva!

Baveći se slučajem odvjetnika Marinovića, u Komori su otkrili još jedan podatak koji mu nikako ne ide u prilog. Naime, Odvjetnička komora još prije dvadeset šest godina nije željela Marinovića upisati u imenik Odvjetničke komore, ali su to tada učinili po naredbi Upravnog suda. U rješenju Odvjetničke komore od 25. prosinca 1979. godine kojim se Marinovića odbilo upisati u imenik odvjetnika kao razlog je navedena činjenica da je Marinović radio u tadašnjem zadarskom SUP-u.

Protiv 'supovca' odvjetnika

- Po ocjeni Odvjetničke komore bivši suci, radnici drugih pravosudnih organa, te radnici SUP-a na području Okružnog suda gdje su obavljali službu do časa razrješenja, koji neposredno traže upis u Imenik odvjetnika sa sjedištem u mjestu svoga dotadašnjeg službovanja, samim time ne daju garanciju da će savjesno obavljati odvjetničko zanimanje - navedeno je u odbijenici Odvjetničke komore.  U daljnjem obrazloženju zašto se Marinovića odbilo upisati u Imenik odvjetnika istaknuto je da potencijalni odvjetnici, samim time što prije proteka od tri godine od kada su istupili iz sudstva, tužilaštva ili policije, traže upis u Imenik odvjetnika u mjestu gdje su službovali "pokazuju da bi njihovo primanje u redove odvjetnika moglo biti štetno po ugled odvjetništva, pa i po ugled pravosuđa uopće".

- Htjeli to ili ne htjeli - koristili bi svoje veze i dotad stečeni autoritet na svojem prijašnjem radnome mjestu, a napose - opravdano ili neopravdano, u svojih stranaka pobuđivali neopravdano očekivanje i preko zakonskih mogućnosti, a u protustranaka izazivali negodovanje, sumnju i nevjericu - obrazloženo je 1979. godine u odbijenici da se Marinovića primi u odvjetnike.

Bit će brzo izbačen?

U Odvjetničkoj komori nam tvrde da će se zbog takvog skandaloznog Marinovićeva ponašanja disciplinski postupak provesti vrlo promptno, odnosno da će se disciplinski sud sastati čim prođe rok od 15 dana u kojem se Marinović ima pravo očitovati na prijavu. Premda nitko ne želi prejudicirati ishod disciplinskog postupka, iz stavova u Komori jasno proizlazi da će Marinović biti izbačen iz Odvjetničke komore.

No, na odluku Odvjetničke komore Marinović se žalio Upravnom sudu koji je na kraju presudio u njegovu korist i prisilio Komoru da ga upiše u Imenik odvjetnika.

Ivanka Toma

Izdvajamo