Mark Begich novi je senator s Aljaske

NEW YORK - Mark Begich u utorak navečer proglašen je pobjednikom u senatskoj utrci protiv veterana Teda Stevensa, koji je pod Capitol Hillom proveo 40 godina, kao republikanac s najviše radnog staža u Senatu.



Begich će biti prvi Amerikanac hrvatskog podrijetla u Senatu. I njegov otac Mark Begich Senior bio je prvi hrvatski zastupnik u američkom Kongresu; on je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1972. Novoizabrani senator Begich uspješan je biznismen i aktualni gradonačelnik najvećeg grada na Aljasci, Anchoragea, gdje je i rođen 1962.



Begich je već 58. demokrat u Senatu i njegova je pobjeda dvostruko važna: uz Joea Liebermana, koga su demokrati u utorak ujutro tajnim glasovanjem zadržali u svome senatskom kružoku i pored toga što je svojom kampanjom za McCaina i oštrim riječima protiv Obame razbjesnio mnoge kolege te još dvije neizvjesne utrke u Minnesoti i Gerogiji – broj demokrata u Senatu mogao bi se popeti na 60. To je “magičnih” 60 posto od ukupno 100 senatora, što je većina koja uvijek može zaustaviti tzv. “filibuster” (odugovlačenja senatske procedure s produženom debatom i izbjegavanjem glasovanja).



Republikanac Ted Stevens proglašen je gubitnikom nakon što je prebrojeno 90.000 glasova “iz odsutnosti” upućenih poštom, nakon što je Mark Begich dostigao prednost od 3.724 glasova, uz preostalih 2.500 neprebrojenih, sve vodeće TV mreže objavile su da je Ted Stevens, koji je prošlog mjeseca od strane Federalnog suda u Washingtonu proglašen krivim u sedam točaka optužbe za korupciju i primanje neprijavljenih poklona u vrijednosti od 250.000 dolara od naftne kompanije VECO. 



Prema medijskim kalkulacijama, ovom je pobjedom Begich “dokrajčio i ambicije Sarah Palin” da u slučaju reizbora senatora Stevensa, koga bi Senat zbog sudske presude vjerojatno već u siječnju izbacio iz svojih redova - aktualna guvernerka Aljaske na prijevremenim izborima osvoji to senatsko mjesto i već se iduće godine preseli u Washington.





- Markov djed Ivan mome je pokojnom ocu bio ujak. On se rodio gdje se moja mala unučica Nikolina sada igra. Znam da mi je pričao da je pred 2. svjetski rat otišao od kuće trbuhom za kruhom u bijeli svijet.



Siromaštvo ga je potjeralo. Umro je u Americi, a da se nikad nije vratio kući. Slao je pakete i koji dolar. Nije nas zaboravljao. Njegov sin Niki bio je senator 1971. godine. Znam da mi je otac pričao da je otišao avionom na neki službeni put i od tada mu se gubi svaki trag.



Ostao mu je Marko koji, evo, ide očevim stopama. Nas Begiće život nije mazio, valjda je ovo Božja nagrada. Za njega sam doznao preko televizije - ispričao je Nikola Begić koji je imao sliku Markova oca Nika. Čuvao sam je kao oči u glavi, kao da sam nešto predosjećao, ali 1993. kada smo izbjegli pred četnicima, iz rodne kuće nestala je slika - dodao je Nikola, koji se nada da će doživjeti da ih i senator Marko posjeti kako bi mu pokazali gdje su mu korijeni za koje kaže da su oduvijek bili hrvatski.



U zaseoku Breštani u zabiti Krbavskog polja od 10-ak obitelji Begić ostala je samo jedna. Do njih se stiže makadamskim putem. Četverogodišnja Nikolina Begić jedino je dijete u pustom selu koje je dalo prvog Hrvata koji je uspio ući u američki Senat.  ( Željko Popović/EPEHA)

Bratiću Marko, dođi u Podlapaču

PODLAPAČA - Znam da bratić Marko otkada je postao senator Aljaske ima puno posla, ali bih želio da jednom dođe na svoju djedovinu, da vidi odakle mu potječu korijeni - kaže Nikola Begić (52) iz zaseoka Breštani kod Podlapače koji je bratić Marka Begića, prvog Hrvata koji je postao američki senator. Kada smo posjetili Begića u ličkoj zabiti, iako gledaju televiziju, donijeli smo im prvi glas da je Marko postao senator.



iz New Yorka Erol Avdović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:13