Merčep pod istragom zbog ratnih zločina

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2006. u 18:52

ZAGREB - Na temelju dokaza koje je prikupilo Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, Tomislavu Merčepu moglo bi se, osim za ubojstva srpskih civila 1991. godine u Vukovaru, suditi i za ratne zločine počinjene u Pakračkoj poljani, ali i za "haranje" njegove jedinice po Zagrebu početkom rata u Hrvatskoj.

Haaško tužiteljstvo nije se, navodno, bavilo slučajem obitelji Zec, no čini se da jeste slučajem Marine Nuić, odnosno zatvaranjem i mučenjem ljudi na Velesajmu odakle su se odvodili na Pakračku poljanu.

VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU U SLUČAJU PAKRAČKA POLJANA

KRONOLOGIJA SLUČAJA MERČEP

Naime, sredinom veljače iz Ureda glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte na adresu hrvatskog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića stigao je vrlo opsežan materijal koji je rezultat njihove višegodišnje istrage protiv Tomislava Merčepa, bivšeg šefa kriznog stožera u Vukovaru, potom pomoćnika ministra policije koji je zapovijedao jedinicom u pričuvnom sastavu MUP-a.

- Od Haaškog tužiteljstva preuzeli smo dokaze i podatke koje su prikupili o ratnim zločinima u istočnoj Slavoniji, Pakračkoj poljani i eventualno na području Zagreba. Radi se o izuzetno opsežnoj dukumentaciji, većem broju CD-ova, audiovizualnog materijala i tekstova - izjavio je glavni državni odvjentik Mladen Bajić ne želeći iznositi ni jednu drugu pojedinost. Samo je potvrdio da je taj materijal zaprimio sredinom veljače.

Na pitanje priprema li se već na temelju dobivenih dokaza postupak protiv Merčepa, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odgovorio je da ne može za sada govoriti o imenima eventualnih osumnjičenika za ratne zločine, kao ni o istrazi
Na pitanje priprema li se već na temelju dobivenih dokaza postupak protiv Merčepa, odgovorio je da ne može za sada govoriti o imenima eventualnih osumnjičenika za ratne zločine, kao ni o istrazi.

- Materijal se proučava i analizira, a nakon što se sve prouči, donijet će se odluka o tome kako će se postupati - kratko je odgovorio Bajić.

O prepuštanju haaških slučajeva domaćem pravosuđu govori se već dulje vrijeme, a razgovori s Carlom Del Ponte na tu temu datiraju još iz vremena kada je minsitrica pravosuđa bila Vesna Škare-Ožbolt.

Tako nije iznenađenje da je nakon prepuštanja optužnice protiv Ademija i Norca za ratni zločin u Medačkom džepu stigao i predmet protiv Merčepa. Svojevrsno iznenađenje je da se dokazi ne odnose samo na zločine u Vukovaru, nego i na Pakračku poljanu i Zagrebački velesajam.

Poznato je da se Haag bavio istraživanjem ubojstava vukovarskih Srba i da je u tome s istražiteljima aktivno surađivao Savo Štrbac i organizacija Veritas. No, mislilo se da Haag ne zanima Pakračka poljana i Velesajam, a zabluda vjerojatno proizlazi iz toga što su naša pravosudna tijela za dio tih zločina pokretala postupke protiv pripadnika tzv. Merčepove jedinice.

No, kako u slučaju Zec, tako ni u jednom drugom zločinu koji se pripisuje Merčepovoj jedinici, nije se ni pokušalo teretiti samog Merčepa. Time što se pozabavio i tim slučajevima, Haag je hrvatskom pravosuđu dao još jednu šansu. No, za razliku od slučaja Ademi - Norac gdje je Del Ponte već podigla optužnicu, Merčepov je slučaj još u fazi istrage. Za njega se svi dokazi moraju prilagoditi proceduri Zakona o kaznenom postupku.
Ivanka Toma

Izdvajamo