Mesić: HFP najveća korupcijska afera dosad u našoj zemlji

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić ustvrdio je jučer kako je Hrvatski fond za privatizaciju najveća korupcijska afera dosad u našoj zemlji, tijekom koje je država oštećena za nekoliko stotina milijuna kuna, a stotine poduzeća kupovano je bez natječaja.

"To je najveći kriminal koji se dogodio u Hrvatskoj, usudim se reći da je to najveća korupcionaška afera koja se ikad kod nas dogodila", ocijenio je predsjednik Mesić u intervjuu za Hrvatski radio. Smatra da bi ministri koji su Upravnom odboru HFP-a, ako se utvrdi bilo kakva nepravilnost u njihovu radu, trebali snositi odgovornost.

"Ako se utvrdi da je bilo tko i na bilo koji način sudjelovao ili omogućio drugome da sudjeluje u ovim nezakonitim radnjama, premijer će morati povući poteze koji bi neke ljude mogli koštati i mjesta ne samo u Nadzornom odboru nego i u Vladi", drži predsjednik Mesić.

Smatra kako je državi nanesena šteta veća od više stotina milijuna kuna jer, stotine poduzeća kupovano je bez licitacije i natječaja. "Radilo se o tome da je natječaj proveden, a da su svi dobili obavijest da se natječaj poništava, a onda se poduzeće prodaje nekome drugome koji je ponudio više za kavu", rekao je.

Istaknuo je da treba preispitati sve privatizacije od osnutka Fonda, no nije mogao procijeniti koje će privatizacije morati biti poništene. "Mnogi će biti iznenađeni kada se objavi imena osoba koji su sudjelovali u tom velikom kriminalu", rekao je Mesić.

Predsjednik RH smatra kako ne treba sve okrenuti protiv aktualne Vlade, jer se zauzima da se utvrde činjenice o aferi u HFP-u, no zaštitio je bivšu koalicijsku vladu, jer ističe da su glavni krivci dovedeni u Fond davno prije nego što je koalicijska vlada preuzela vlast. Mesić smatra da su ministri koji su bili u nadzornim odborima HFP-a trebali znati što se događa u toj instituciji te da će imati što reći u daljnjoj istrazi.

Predsjednik Mesić je od Sabora i Vlade zatražio da se provede istraga o tzv. kuponskoj privatizaciji. Naglasio je da već duže traži da se ispita kako su pojedinci kupili te fondove za pomoć stradalnicima i kako su ih pretvorili u holdinge koji su pak postali vlasnicima desetaka hotela. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:57